Crnogorski separatisti napali Danicu Crnogorčević: Smetaju im stihovi koji dokazuju srpstvo Crne Gore (VIDEO)

11.01.2023

15:37

0

Autor: 24sedam

Na sramnu reakciju Markovića ubrzo su reagovali mnogi srpski predstavnici iz Crne Gore

Crnogorski separatisti napali Danicu Crnogorčević: Smetaju im stihovi koji dokazuju srpstvo Crne Gore (VIDEO)
Danica Crnogorčević - Copyright Printscreen/Youtube/ Даница Црногорчевић

Poznata interpretatorka etno i duhovne muzike Danica Crnogorčević našla se na udaru određenih medija iz Crne Gore medija zato što je ispred hrama u Podgorici pevala originalnu verziju pesme “Oj junaštva svijetla zoro”.

Naime, Crnogorčevićeva je pevala stihove koji su napisani 1863. godine:

”Oj junaštva svjetla zoro,
Majko naša Crna Goro!
Na tvojim se vrletima
Razbi sila dušmanina.
Jedina si za slobodu
Ti ostala srpskom rodu.
Daće Bog i sveta Mati
Da se jednom sve povrati.”

Draži su im ustaški stihovi

Crnogorskim separatistima su po svemu sudeći veoma zasmetali stihovi koji očigledno ukazuju na srpstvo Crne Gore, pa se ubrzo oglasio bivši premijer Duško Marković.

- Državna himna Crne Gore izložena je poruzi i to na javnom skupu 6. januara u Podgorici, čiji su program i sadržaj poznati javnosti i nadležnim državnim organima i službama. Osuđujem skandaloznu interpretaciju himne, za koju je jasno da nije nikakav umetnički izraz, već zlonamjerna konstrukcija koja udara na ugled Crne Gore i dostojanstvo svakog građanina koji je oseća svojom – napisao je Duško Marković na svom Tviter nalogu.

Marković je, naime, mislio da kaže da je jedina prava verzija ove pesme trenutna himna Crne Gore, čije stihove je napisao Sekula Drljević crnogorski separatista i saradnik Ante Pavelića i ustaškog režima.

Više vole “kralja kokaina”

Na sramnu reakciju Markovića ubrzo je odgovorio lider Demokratske narodne partije milan Knežević koji je napisao:

- Duško Marković traži od tužilaštva da uhapsi Danicu Crnogorčević zbog stihova: "ko se stidi porijekla, rđa bio dovijeka." A kad je Dule s Milom pevao: "rodićeš mu sina kralja kokaina", onda je tužilaštvo pevalo i šmrkalo s njima.

Kneževiću se pridružila i poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović.

- Skandalozni naslovi "Pobjede" i "Analitike". Najavljuju čak i tužbe protiv Danice Crnogorčević zbog, kako navode , interpretacije himne. Oglasio se čak i poslanik Duško Marković, za svog mandata posebno poznat po najavi proterivanja Srba iz Crne Gore. Montenegrini, plagijatori, Danica Crnogorčević peva autentičnu verziju narodne pesme još iz 1863 – napisala je ona.

Povodom skandaloznog napada oglasilo se i udruženje “Mi znamo ko smo”.

- Puna podrška i našoj Danici Crnogorčević koja već par dana prolazi istu ovu medijsku harangu kojoj su očito izloženi svi koji se usude da u Crnoj Gori misle, deluju i žive – srpski. Ne gubeći iz vida da je njena jedina krivica što ih svojom pesmom i pojavom očito zasenjuje, podsećamo da su netačne i neistinite tvrdnje o skandaloznoj, tobože, interpretaciji zvanične crnogorske himne, koje joj spočitavaju i stavljaju na teret. Možda je opšte poznata stvar da istorija književnosti i hronološki sled zapravo nedvosmisleno pokazuju da je varijanta S. Drljevića – u Nirnberškom procesu osuđenog nacističkog ratnog zločinca – iz 1941. godine jedna od interpretacija stare srpske pesme iz Crne Gore, razlog ovakvog perfidnog nasrtaja i medijskih mahinacija. “Oj junaštva svijetla zoro”, koju je Danica izvela uz podršku okupljenog naroda, u dva svoja formalna lika, datira iz 1863. odnosno 1884. godine, i to potvrđuju desetine pisanih tragova i obimna, lako dostupna, arhivska građa. Možda se tu krije još jedna krivica naše Danice – razobličava ih istinom – naveli su iz udruženja “Mi znamo ko smo.”

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike