Abazović: Sudije Ustavnog suda će biti izabrane krajem januara, početkom februara

15.01.2023

21:33

0

Autor: M. Vu.

Skupština Crne Gore trebalo bi da glasa o sudijama blokiranog Ustavnog suda najkasnije početkom februara, rekao je premijer Dritan Abazović u nedelju

Abazović: Sudije Ustavnog suda će biti izabrane krajem januara, početkom februara
Dritan Abazović - Copyright Youtube/MINA printscreen

Skupština Crne Gore trebalo bi da glasa o sudijama blokiranog Ustavnog suda najkasnije početkom februara, rekao je premijer Dritan Abazović u nedelju, nakon sastanka sa ministarkom inostranih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Fajon je u Crnu Goru doputovala u ime Evropske unije (EU), a Abazović je novinarima rekao da na sastanku nije čuo „da imamo negativne vesti“, odnosno da je moguće prekinuti pristupne pregovore Crne Gore sa EU.

- Očekivanja svih su da ćemo krajem januara ili eventualno početkom februara imati sednicu Skupštine na kojoj će se glasati o sudijama. U fokusu naših partnera iz EU i, verujem, svih političkih aktera u zemlji, treba da budu isključivo da biraju sudije i čine Sud funkcionalnim - rekao je Abazović.

 

 

Fajon, koja je drugi put boravila u Podgorici u poslednjih dvadesetak dana, u nedelju se sastala i sa drugim državnim zvaničnicima.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je na Tviteru objavio da se „mora zaustaviti usporavanje i odlaganje povratka Crne Gore na evropski kolosek.

- Potpuna saglasnost o potrebi poštovanja procedura i profesionalnih standarda za izbor sudija. Očekujemo odgovorno i blagovremeno postupanje svih učesnika - napisao je Đukanović.

 

 

Po nalogu visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozepa Borelja, 21. decembra 2022. godine boravila je u Crnoj Gori sa ministrom evropskih i međunarodnih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom.

Ona je tada upozorila da bi EU mogla da razmotri prekid pregovora početkom ove godine ako Crna Gora ne uspostavi funkcionalne institucije.

Fajon je pre dolaska u Crnu Goru 15. januara najavila da je uspostavljanje punog sastava Ustavnog suda "prvi korak" koji Crna Gora "treba da učini da bi se vratila na evropski put".

Ustavni sud Crne Gore je u blokadi od septembra prošle godine, jer nema kvorum za donošenje odluka. Parlamentarne stranke nemaju dogovor o izboru sudija, a do sada je propalo pet konkursa za sudije tog suda.

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore raspisao je 25. decembra 2022. novi, šesti javni konkurs za izbor četvoro od sedam sudija tog suda.

Crnu Goru ove godine očekuju i vanredni parlamentarni i redovni predsednički izbori.

Vlada premijera Dritana Abazovića je još u tehničkom mandatu, iako joj je 20. avgusta 2022. izglasano nepovjerenje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike