DPS komite zavapile ispred Skupštine za Milovom foteljom: Traže opoziv Zakona o predsedniku i „oslobađanje“ Crne Gore (FOTO/VIDEO)

20.12.2022

20:30

0

Autor: 24sedam

Đukanović je ranije danas podržao ovo protestno okupljanje, kao i prethodne proteste od kojih je poslednji održan 12. decembra

DPS komite zavapile ispred Skupštine za Milovom foteljom: Traže opoziv Zakona o predsedniku i „oslobađanje“ Crne Gore (FOTO/VIDEO)
Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Na platou ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici počeo je još jednog u nizu protesta u organizaciji pokreta „Ima nas“, koji okuplja opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.


Đukanović je ranije danas podržao ovo protestno okupljanje, kao i prethodne proteste od kojih je poslednji održan 12. decembra, na dan kada je u parlamentu ponovo izglasan izmenjeni Zakon o predsedniku, ali nijednom nije prisustvovao.
Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic
 


- Podrška večerašnjem mirnom patriotskom okupljanju protiv rušenja ustavnopravnog sistema i konfrontacije s partnerima iz evropske i evroatlantske zajednice - napisao je Đukanović na Tviteru.

 

 

 

Učesnici protesta traže opoziv izmenjenog Zakona o predsedniku, koji je Đukanović potpisao iako je, kako smatra, protivustavan, organizaciju vanrednih izbora, dijalog i kompromis povodom izbora sudija Ustavnog suda i protiv su priključivanja Crne Gore Inicijativi Otvoreni Balkan.

 

Ispred zgrade parlamenta i na podgoričkim ulicama uočljivo je prisustvo pojačanih snaga policije. Policija je najavila da će snimati protest, nakon kojeg će učesnici prošetati Podgoricom, do sedišta Delegacije Evropske unije.

Šta piše u proglasu: Ovo je 21.vijek, a ne 90-te, Crnom Gorom neće upravljati neznalice

Večerašnji protest završiće se šetnjom do zgrade Delegacije Evropske unije u Podgorici gde će biti pročitan Građanski proglas.

U proglasu demonstranti navode da ne smeju zbog generacija koje dolaze da dozvole da Crnom Gorom upravljaju neznalice, oni koji je ne vole i koji su spremni da je izdaju.

- Svi pojedinačno, i svi zajedno odgovorni smo pred sobom, pred svojim precima i svojim potomcima. Crnoj Gori treba izvesna evropska budućnost. Stabilan razvoj, a ne populizam i bankrot. Ovo je 21. vek, a ne devedesete. Crnoj Gori treba svaki njen građanin - piše u proglasu.

Poručuju da su vanredni parlamentarni izbori put oporavka.

- Pozivamo sve političke subjekte, organizacije civilnog sektora i pojedince da podrže ovaj Građanski Proglas i da javno pokažu svoju privrženost Crnoj Gori - zaključuje se u proglasu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike