Zabelele se planine u regionu: Dugoočekivani sneg prekrio je planine u Sarajevu i u Crnoj Gori

10.01.2023

08:46 >> 10:36

0

Meteorolog Branko Micev ranije je najavio da se danas u zimskim centrima očekuje formiranje snežnog pokrivača, a naročito na području Durmitora, Bjelasice i Prokletija.

Zabelele se planine u regionu: Dugoočekivani sneg prekrio je planine u Sarajevu i u Crnoj Gori
Ilustracija - Copyright Tanjug/Stephen Lam/San Francisco Chronicle via AP)

Promena vremena koja se dogodila početkom ove sedmice, donela je sa sobom i prve snežne padavine na planinama oko Sarajeva.

Dok se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine već drugi dan beleži kišovito vreme koje je doprinelo i "pročišćenju" vazduha, planine oko Sarajeva dočekale su i prve snežne pahulje od početka 2023. godine.

Sneg je zabeleo Trebević, ali i Jahorinu, Bjelašnicu i Igman.

Darryl Dyck/The Canadian Press via AP
 

Prema onome što se može videti, snega svakako još uvek nema dovoljno da bi u ovakvim prizorima uživali i skijaši.

Međutim, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom noći na sredu očekuje se susnežica i slab sneg kako u nižim, tako i u planinskim predelima.

Najviša dnevna temperatura vazduha  trebala bi iznositi oko 4 stepena, a jutarnje temperature, prema prognozama, trebale bi ići i u minus što bi moglo doprineti stvaranju preduslova za skijanje.

U većem delu Hercegovine prestanak kiše očekuje se u prepodnevnim satima kao i smanjenje oblačnosti u drugom delu dana.

Oblačno vreme sa padavinama će se zadržati na severu Hercegovine. Duvaće umeren vetar, povremeno sa jakim udarima severnog i severozapadnog smera. Najviša dnevna temperatura biće između 3 i 7 stepeni Celzija, na jugu zemlje do 11 stepeni Celzija.

Prvi sneg i na Durmitoru

Dugo očekivani, prvi sneg ove zime, pao je jutros na Durmitoru.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore saopšteno je da se jutros na severu očekuje slab do umeren sneg. Meteorolog Branko Micev ranije je najavio da se danas u zimskim centrima očekuje formiranje snežnog pokrivača, a naročito na području Durmitora, Bjelasice i Prokletija.

- Smenjivaće se sunce i oblaci, uglavnom bez padavina, tek ponegde biće uslova za slabu kišu a na severu za slab sneg - zaključio je Micev, preneo je portal RTCG. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug/RTCG

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike