Eskobar zapretio pa stao u odbranu Mila Đukanovića: Ni ne pokušavajte!

16.12.2022

17:40

0

Autor: 24sedam

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan pozvao je danas Skupštinu Crne Gore da ne pokušava da formira novu vladu

Eskobar zapretio pa stao u odbranu Mila Đukanovića: Ni ne pokušavajte!
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozvao je danas Skupštinu Crne Gore da ne pokušava da formira novu vladu prema nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, uz upozorenje da je zemlja u dubokoj institucionalnoj krizi, skoro u kolapsu, kao i da se približava statusu nefunkcionalne države.

On je rekao da je, u nedostatku potpuno funkcionalnog Ustavnog suda, donošenje kontroverzne mere da se ograniče predsednikova ovlašćenja, uz ignorisanje jasnih saveta Venecijanske komisije, dodatno narušilo crnogorske demokratske institucije.

- Crna Gora je sada na neistraženoj teritoriji, ali želim da budem jasan i pozovem Skupštinu da ne pokušava da formira novu vladu prema ovom zakonu. Moja je poruka za crnogorske lidere: Nemojte to da radite - istakao je Eskobar.

On je rekao da bi svaka vlada formirana na taj način i bez Ustavnog suda bila ustavno sumnjiva.

- Moji sastanci ovde su pokazali da će biti ozbiljnih pitanja njenog legitimiteta unutar Crne Gore i u međunarodnoj zajednici. Obično ne govorim o hipotetičkim stvarima, ali ne vidim kako bi SAD mogle da rade sa vladom koja bi bila formirana pod ovim uslovima - kazao je Eskobar.

Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore
 

On je ocenio da je prvi korak u rešavanju krize ponovno uspostavljanje potpuno funkcionalnog Ustavnog suda.

- Venecijanska komisija je bila jasna i Sjedinjene Države su sa tim potpuno sagalasne. Ako imate dovoljan broj kvalifikovanih kandidata za sudije Ustavnog suda, oni bi trebalo da budu izabrani bez odlaganja - poručio je Eskobar.

Rekao je i da bi taj konkretan korak pokazao spremnost političkih lidera da političke razlike ostave po strani za dobrobit države.

Eskobar je istakao da bi, nakon ponovnog uspostavljanja Ustavnog suda, Crna Gora trebalo da održi prevremene parlamentarne izbore.

- Od avgusta 2020. pale su dve vlade, i što smo dalje od izbora to su mandati izabranih zvaničnika sve slabiji. Novi izbori bi obnovili poverenje građana u vladu i dali jasan mandat koji je potreban ovoj zemlji da prevaziđe krizu i vrati se na put pristupanja Evropskoh uniji - rekao je Eskobar.

Crna Gora je u kolapsu

Upozorio je da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj krizi, skoro u kolapsu, i da se približava statusu nefunkcionalne države.

- Trenutna kriza je takva da će neuspeh da se izađe iz nje dovesti do eskalacije nemira, ugroziti put Crne Gore ka pristupanju EU, oslabiti njene odnose sa saveznicima i destabilizovati njenu ekonomiju - kazao je Eskobar.

Kako je naveo, SAD su zabrinute jer im je potrebna jaka, pouzdana Crna Gora kao partner i NATO saveznik koji može preuzeti važnu ulogu u rešavanju kritičnih regionalnih i evropskih pitanja.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Eskobar je kazao da, nakon što se sastao sa crnogorskim čelnicima i čuo njihova viđenja, oseća određeni optimizam da će Crna Gora pronaći put napred.

- I moja poruka svim crnogorskim liderima je da je sada vreme da se nacionalni interesi stave ispred partijskih interesa i da se naprave teški kompromisi potrebni da se zemlja pomeri i da na najbolji način služi interesima građana Crne Gore. To je ono što očekujemo od rukovodstva naših NATO saveznika - naveo je Eskobar.

Građani Crne Gore da odluče o ulasku u Otvoreni Balkan

Regionalna Inicijativa Otvoreni Balkan je pitanje o kojem konačno treba da odluče građani Crne Gore, bilo putem referenduma ili preko izabranih zvaničnika sa jasnim mandatom birača.

Eksobar je rekao da SAD podržavaju sve regionalne inicijative ekonomske integracije, ali da ta podrška postoji samo ako su ispunjena dva glavna uslova.

- Prvi je da inicijativa približava zemlje članice Evropi i da nije u sukobu s njihovim evropskim obavezama u okviru Berlinskog procesa ili bilo kojeg drugog procesa koji Evropa vodi. Drugi uslov je da sve zemlje zapadnog Balkana mogu da pristupe toj inicijativi kao punopravne članice – precizirao je Eskobar i dodao da će SAD povući svoju podršku Otvorenom Balkanu, ako bilo koji od ovih uslova ne bude ispunjen.

– Međutim, želim da budem jasan: nema potrebe da se o tome odlučuje u ovom momentu. Biće vremena za ozbiljnu raspravu o tom pitanju u budućnosti. Sada moramo hitno da delujemo na stvari koje Crnu Goru vode u krizu – zaključio je Eskobar.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike