Lutanje u magli! Nema informacija da li je Đukanović potpisao Izmene i dopune Zakona o predsedniku

16.12.2022

13:32

0

Izmenjeni Zakon je usvojen kako bi Đukanović otpočeo razgovore s predstavnicima parlamentarne većine i predložio za mandatara njihovog kandidata, lidera Demosa Miodraga Lekića

Lutanje u magli! Nema informacija da li je Đukanović potpisao Izmene i dopune Zakona o predsedniku
profimedia-0088715287 - Copyright Profimedia

U ponoć je istekao rok koji je parlamentarna većina dala predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da potpiše usvojene Izmene i dopune Zakona o predsedniku.Za sada nema informacija da li je pomenuti akt potpisan i da li je prosleđen Službenom listu na objavljivanje.

Skupština Crne Gore potvrdila je u ponedeljak Izmene i dopune Zakona o predsedniku, koji je crnogorski predsednik Milo Đukanović ponovo vratio predsednici parlamenta zahtevajući ispravku faktografskih grešaka u nazivu akta.

Greške su ispravljene i Zakon je ponovo prosleđen predsedniku na potpisivanje i objavljivanje u Službenom listu.

Za sada, međutim, kako prenose crnogorski mediji, nema informacija da li je Đukanović potpisao Izmene i dopune Zakona, čije usvajanje je izazvalo buru u opoziciji.

Ispoštovaću Ustav i potpisati izmene Zakona o predsedniku

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da će ispoštovati Ustav i potpisati izmjene Zakona o predsedniku.

Đukanović je u intervjuu agenciji MINA rekao da je realno očekivati da će problemi u Crnoj Gori morati da se rešavaju uz pomoć medijatora i da je najlogičnije da će to biti neko iz Evropske unije .

Na pitanje da li će potpisati izmjene Zakona o predsedniku, on je odgovorio da ne veruje da tu ima puno razloga za nedoumice.

„Kao i uvek do sada, ispuniću sve što su obaveze predsednika države propisane Ustavom“, naveo je Đukanović.

Crnogorska parlamentarna opozicija smatra ove izmene i dopune Zakona o predsedniku kršenjem Ustava i "državnim udarom", zbog čega su nastavljeni protesti, predvođeni opozicionim strankma okupljenim oko DPS, a formalni organizator je tzv. pokret "Ima nas".

Izmenjeni Zakon je usvojen kako bi Đukanović otpočeo razgovore s predstavnicima parlamentarne većine i predložio za mandatara njihovog kandidata, lidera Demosa Miodraga Lekića. Posle prvog usvajanja izmena ovog zakona u parlamentu, Đukanović je odbio da ga potpiše i vratio ga je na ponovno razmatranje Skupštini.

U slučaju da Đukanović ponovo nije potpisao Zakon, Skupština je ovlastila predsednicu parlamenta Danijelu Đurović da ona formalno preda akt Službenom listu Crne Gore na objavljivanje, da bi Zakon stupio na snagu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike