Snežna oluja preti Hrvatskoj: Velike padavine na planinama, očekuje se pokrivač visok 20 centimetara, moguća klizišta

10.12.2022

20:42

0

Autor: 24sedam

Na Jadranu će biti vetrovito uz jako, ponegde i oluja na jugu, koja će do kraja subote preći u olujno nevreme, najpre na severnom delu

Snežna oluja preti Hrvatskoj: Velike padavine na planinama, očekuje se pokrivač visok 20 centimetara, moguća klizišta
Ilustracija - Copyright Mark Stockwell/The Sun Chronicle via AP

Krajem subote i tokom noći na nedelju uveče u hrvatskoj doći će znatno hladniji vazduh, pa će kiša prelaziti u susnežicu ​​i sneg, a do nedelje uveče očekuje se značajan snežni pokrivač, posebno u planinama (verovatno više od 20 santimetara). I u nizijama, uglavnom u centralnoj i istočnoj Hrvatskoj, prolaznog snega, ponegde je moguć uz stvaranje snežnog pokrivača.

Na Jadranu će biti vetrovito uz jako, ponegde i oluja na jugu, koja će do kraja subote preći u olujno nevreme, najpre na severnom delu. Kako javlja HAK, u Gorskom kotaru pada sneg. U većem delu zemlje putevi su mokri i klizavi. Ponegde ima magle. Moguća su klizišta , upozorava DHMZ.

Zimski uslovi (zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i tegljače sa poluprikolicom, a zimska oprema je obavezna za ostala vozila) na većini puteva u Gorskom kotaru, uključujući i deonicu autoputa A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II i deonica starog puta kroz Gorski kotar (DC3): Vrbovsko (Stubica)-Delnice-Kikovica. Biće oblačno sa povremenim padavinama, češće u noći i u nedelju ujutru, javlja DHMZ. U unutrašnjosti će uglavnom padati susnežica i sneg, a na Jadranu kiša, lokalno uz sneg nošen jakom burom. Poslepodne mestimično naoblačenje uz primorje.

Profimedia
 

Vetar slab, u Podravini i Slavoniji umeren severozapadni. Na Jadranu će duvati umerena do jaka bura, na severnom delu s olujnim udarima, a u južnoj Dalmaciji umeren severozapadni vetar. Temperatura vazduha na kopnu većinom od -2 do 4, na severnom Jadranu od 6 do 11, a u Dalmaciji najniža od 7 do 13 i najviša od 10 do 15 stepeni.

- U narednim danima u unutrašnjosti će zahladneti. U nedelju kiša i sneg, ali će postepeno slabiti i prestajati, a u ponedeljak bi još moglo biti u unutrašnjosti Dalmacije i na planinama.

Naoblačenje će se smanjiti, a u utorak ujutro temperatura će ponegde biti niža, do -7 stepeni. Na Jadranu tokom vikenda i u ponedeljak kiša će postepeno biti sve ređa uz sunčana razdoblja, a uz olujno nevreme i na severozapadu temperatura će padati. Istovremeno na primorju i u priobalju, posebno na severnom Jadranu može biti ponegde susnežice. U utorak će biti pretežno suvo -  prognozira za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike