Šta se menja na granici Srbije i Hrvatske nakon ulaska u Šengen? Kontrole bi mogle da budu oštrije

08.12.2022

14:08

0

Granica Hrvatske s BIH, Srbijom i Crnom Gorom će postati spoljna granica EU

Šta se menja na granici Srbije i Hrvatske nakon ulaska u Šengen? Kontrole bi mogle da budu oštrije
Hrvatska granica/Ilustracija - Copyright Profimedia

Danas je u Briselu odlučeno da Hrvatska od 1. januara 2023. godine ulazi u Šengensku zonu Evropske unije, nakon čega će se fizičke granice sa Italijom, Slovenijom i Mađarskom ukinuti.

To znači da neće biti nikakvih graničnih kontrola i zaustavljanja vozila prilikom prelaska granice iz Hrvatske u Sloveniju, Italiju i Mađarsku, kao ni obratno.

Granica Hrvatske s BIH, Srbijom i Crnom Gorom će postati spoljna granica EU. U praksi, već duže vreme granice Hrvatske prema tim državama funkcionišu kao granice EU, pa ne bi trebalo biti previše problema nakon što Hrvatska uđe u Šengensku zonu.

Za putovanje u bilo koju zemlju EU neće biti potreban pasoš, kao ni do sada. Dovoljna će biti lična karta, što će važiti i za ulazak u Srbiju, BiH i Crnu Goru.

Profimedia
 

 

Kontrole ulaska iz Srbije, BiH i Crne Gore mogu biti oštrije

Nekada je u Hrvatsku moglo da se uđe samo sa ličnom kartom, ali nakon ulaska ove zemlje u Evropsku uniju, prestalo je da važi to pravilo.

Sada se očekuje jača kontrola na granici sa Hrvatskom jer se ona sada smatra spoljnom granicom Evropske unije.

Hrvatska granična policija postaje odgovorna za čuvanje granice same EU, a zbog toga bi se kontrola na graničnim prelazima sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom mogla pooštriti. To može značiti više čekanja, pregleda i problema prilikom ulaska iz tih država u Hrvatsku.

Situacija bi mogla postati mnogo gora za Srbiju jer je evropska poverenica za unutrašnje poslove rekla da bi Brisel mogao ukinuti bezvizni režim sa Srbijom nakon porasta broja migranata koji preko nje masovno ulaze u EU. Ako se to dogodi, građani Srbije će morati da traže vizu za ulazak u Hrvatsku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike