“Novo ritualno klanje već zaklanih ljudi”: Mahmuljin predvodio mudžahedine u ubijanju Srba, pa mu Sarajevo omogućilo da izbegne zatvor

25.11.2022

20:01

0

Autor: Milan Ivanić

Mudžahedini su na tim prostorima sa zemljom sravnili 66 naselja i zaselaka, 12 pravoslavnih hramova i jedan srednjovekovni manastir, ističe Galijašević

“Novo ritualno klanje već zaklanih ljudi”: Mahmuljin predvodio mudžahedine u ubijanju Srba, pa mu Sarajevo omogućilo da izbegne zatvor
Ilustracija - Copyright Printscreen/Youtube

Ratni zločinac Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, pravosnažno osuđen za zločine nad Srbima, pobegao je iz Bosne i Hercegovine od služenja osmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen još proletos, jer mu nakon izricanja kazne nije određen i pritvor.

Iz Suda BiH još nema odgovora šta će biti njihovi sledeći koraci prema beguncu i zašto mu nakon izrečene presude nije određen pritvor.

Printscreen / Youtube / Novi Standard
Dževad Galijašević

Mahmuljin je, inače, bio glavni čovek Alije Izetbegovića za vezu sa džihadistima i ključni akter tokom pregovora o priključivanju jedinice "El mudžahedin" tzv. Armiji BiH.

Sud BiH omogućio bekstvo

Ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević za 24sedam kaže da je bekstvo Sakiba Mahmuljina iz BiH izrugivanje žrtvama. 

- Sud Bosne i Hercegovine mu je dozvolio da pobegne. Posle izricanja presude od osam godina zatvora, Mahmuljin je morao da bude poslan na izdržavanje kazne. Tako propisuje zakon. Međutim, Sud BiH nije utvrdio nikakve mere zabrane za njega. Posebno je bitno naglasiti da se radi o najtežim ratnim zločinima na području Ozrena i Vozuće. Ti zločini su podrazumevali ritualna odsecanja glava i ulogu mudžahedina u ubijanju i spaljivanju čitavog prostora na kojem je živelo 22.000 ljudi. Sa zemljom je sravnjeno 66 naselja i zaselaka. Srušeno je 12 pravoslavnih hramova i jedan srednjovekovni manastir. Na kraju su čitavu jedinicu “El mudžahid” postavili u selo Bočinja na Ozrenu, da narednih godina sprečavaju povratak Srba na svoja ognjišta. Dakle, Mahmuljin odgovara za najteži oblik ratnog zločina koji je činio sa međunarodnim kriminalcima i teroristima protiv jednog konstitutivnog naroda. Može se samo konstatovati da je Sud BiH postao mehanizam zaštite kriminalaca, terorista, a sada i teških ratnih zločina koji su počinjeni pod kontrolom Sarajeva. Ovo je novo ubijanje žrtava i ovo su nova ritualna klanja već zaklanih ljudi na Vozućoj i Ozrenu – rekao je Galijašević.

“Mahmuljin je general SDA”

Ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma ističe i da je Mahmuljin dobio relativno blagu kaznu i da je za to zaslužno političko Sarajevo.

Printscreen/Youtube
Sakib Mahmuljin i Alija Izetbegović sa pripadnicima odreda "El mudžahid"

- Osam godina zatvora za onako brutalne zločine mudžahedina je zaista malo. Ti isti  mudžahedini su posle nekažnjenih zločina nastavili da se bave terorizmom. Nekažnjavanje jednog ratnog zločina poput Mahmuljina je omogućio čitav politički sistem u Sarajevu, na čelu sa SDA i njenim ljudima u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji, kao i drugim bezbednosnim agencijama i podmitljivim i korumpiranim sudijama u neustavnom Sudu BiH. Mahmuljin je general Stranke demokratske akcije. On nije nikakav nacionalni heroj ili general neke armije nego isključivo general SDA. Oni mu, sa svim svojim resursima, i omogućavaju da pobegne od služenja zatvorske kazne. Ovo organizovano bekstvo nije incident. Gotovo nijedan od generala sličnih njemu još uvek nije procesuiran. Nijedan mudžahedin koji je vršio ritualna klanja još nije odgovarao niti je čak izveden pred sud – rekao je on.

I Turska je danas na meti terorističkih napada

Galijašević smatra da Turska, ipak, neće sa simpatijama gledati na bekstvo Mahmuljina.

- Jasno je da stranci blagonaklono gledaju na ovo, a da SDA ima određene veze u Turskoj. Međutim, nisam siguran da će Erdogan dozvoliti da njegova vlada bude pokrovitelj pravosnažno osuđenog zločinca za najteže oblike zločina čije su žrtve u poslednje vreme i Turci. Građani Turske su na meti terorističkih napada i radikalnog islama, zato ne verujem da će imati mnogo tolerancije na ovakve stvari – kazao je ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma.

Optužnica je teretila Sakiba Mahmuljina da nije ništa preduzeo kako bi sprečio ratne zločine koje su pripadnici odreda "El mudžahidin" počinili nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće.

Printscreen/Youtube
Sakib Mahmuljin i Alija Izetbegović sa pripadnicima odreda "El mudžahid"

Pripadnici tog odreda, oktobra 1995, ubili su oko 50 ratnih zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u okolini Vozuće i Zavidovića, u centralnom delu BiH. Delovali su u okviru Trećeg korpusa i Mahmuljin im je bio nadređeni.

U optužnici se navodi i da je Mahmuljin "imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina".

Mahmuljin se teretio da je počinio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Za zločine koje je počinio odred "El Mudžahidin" sudilo se i nekadašnjem glavnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću u Haškom tribunalu, ali je on oslobođen optužbi, jer Pretresno veće nije moglo zaključiti van razumne sumnje da je Delić imao razloga da zna da će ti zločini biti počinjeni ili da su već počinjeni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike