Ekspert Venecijanske komisije u Crnoj Gori: Problem Zakona o predsedniku na stolu, a njega zanima samo jedna stvar

29.11.2022

17:40

0

Eksperti Venecijanske komisje najavili su, navodi se, da će mišljenje o Zakonu o predsedniku, koje je zatražio lider DPS Milo Đukanović, dati do polovine decembra

Ekspert Venecijanske komisije u Crnoj Gori: Problem Zakona o predsedniku na stolu, a njega zanima samo jedna stvar
Milo Đukanović - Copyright AP Photo Risto Bozović

Poslanici Skupštine Crne Gore razgovarali su danas sa ekspertima Venecijanske komisije o izmenjenom Zakonu o predsedniku i izboru sudija Ustavnog suda.

- Posebno je istaknuto da o svemu ne bi ni bilo puno diskusije da Crna Gora ima funkcionalan Ustavni sud, i još jednom je podvučeno da to pitanje treba rešiti što pre - rekao je portalu RTCG neimenovani učesnik ovog onlajn skupa.

Eksperti Venecijanske komisje najavili su, navodi se, da će mišljenje o Zakonu o predsedniku, koje je zatražio lider DPS Milo Đukanović, dati do polovine decembra. Deo poslanika, dodaje se, kazao je da bi voleli da vide i razmotre mišljenje Venecijanske komisije o ovom zakonu pre 12. decembra, odnosno pre glasanja u parlamentu u ovom zakonu i sudijama Ustavnog suda.

Tim Venecijanske komisije činili su eksperti iz Finske, Bugarske i Grčke. Predsednica Venecijanske komisije Kler Bazi Malori nedavno je ukazala na hitnost izbora sudija Ustavnog suda.

Glasanje o četiri kandidata za sudije Ustavnog suda odloženo je za 12. decembar, a u međuvremenu bi trebalo da bude obnovljen dijalog o izlasku iz političke i institucionalne krize, što je predložio DPS.

U drugom krugu glasanja za sudije Ustavnog suda biće potrebno tropetinska većina, odnosno 49 glasova od ukupno 81. To znači da pored poslanika vladajuće većine, koja ima 41 glas, izbor treba da podrži još bar osam poslanika opozicije.

Ustavni sud Crne Gore od 13. septembra nema kvorum za odlučivanje, jer ima samo troje sudija od ukupno sedam.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike