Komandant mudžahedina pobegao iz BiH? Ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije se javio na izdržavanje osmogodišnje zatvorske kazne

24.11.2022

09:09

0

Autor: 24sedam

Mahmuljin se sve vreme suđenja branio sa slobode, a nakon izrečene presude nisu mu izrečene kaznene mere

Komandant mudžahedina pobegao iz BiH? Ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije se javio na izdržavanje osmogodišnje zatvorske kazne
Sakib Mahmuljin - Copyright Ilustracija/Wikipedia/Printscreen/Youtube/MTV IGMAN

Presuđeni ratni zločinac i komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakib Mahmuljin zvanično je u bekstvu i očekuje se da će za njim biti raspisana poternica Interpola.

Mahmuljin se poslednjeg dana zakonskog roka nije pojavio za izdržavanje osmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ratnog zločina nad Srbima Vozuće i Zavidovića.

Printscreen/Youtube
Sakib Mahmuljin

Kako se ranije spekulisalo, on je odmah po izricanju presude otputovao u Tursku navodno na lečenje, ali Sudu nije dostavljena medicinska dokumentacija.

Mahmuljin se sve vreme suđenja branio sa slobode, a nakon izrečene presude nisu mu izrečene kaznene mere.

Nadležni organi su navodno za njegovo napuštanje BiH saznali tek po njegovom nestanku.

Kako su preneli banjalučki mediji za Mahmuljinom će biti raspisana međunarodna poternica, ali se ne isključuje mogućnost da je on od nestanka pre pola godine već sredio tursko državljanstvo.

Vodio odred "El Mudžahidin" 

Podsetimo, Sud BiH je Mahmuljina izrekao pravosnažnu presudu od osam godina zbog počinjenog ratnog zločina nad srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Optužnica je teretila Sakiba Mahmuljina da nije ništa preduzeo kako bi sprečio ratne zločine koje su pripadnici odreda "El Mudžahidin" počinili nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće.

Printscreen/Youtube
Pripadnici odreda "El mudžahedin"

Pripadnici tog odreda, oktobra 1995. ubili su oko 50 ratnih zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u okolini Vozuće i Zavidovića, u centralnom delu BiH. Delovali su u okviru Trećeg korpusa i Mahmuljin im je bio nadređeni.

U optužnici se navodi i da je Mahmuljin "imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina."

Mahmuljin se teretio da je počinio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Za zločine koje je počinio odred "El Mudžahidin" sudilo se i nekadašnjem glavnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću u Haškom tribunalu, ali je on oslobođen optužbi, jer Pretresno veće nije moglo zaključiti van razumne sumnje da je Delić imao razloga da zna da će ti zločini biti počinjeni ili da su već počinjeni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike