Ko je prva predsednica Slovenije: Nataša vozi motor, voli boćanje, i suvlasnik je tri kompanije

14.11.2022

07:07

0

Autor: J. S. J.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Ljubljani 1992. godine, a 23 godine kasnije doktorirala na Pravnom fakultetu u Beču

Ko je prva predsednica Slovenije: Nataša vozi motor, voli boćanje, i suvlasnik je tri kompanije
Nataša Pirc Musar - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

U drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji Nataša Pirc Musar pobedila je protivkandidata Anžea Logara.

Slovenija je dobila prvu predsednicu. Nataša Pirc Musar je u drugom krugu predsedničkih izbora dobila poverenje 54 odsto birača, dok je njen rival Anže Logar dobio 46 odsto glasova. Uprkos naglasku na relativno skromnim ovlašćenjima, činjenica je da je ovo jedina direktno izabrana visoka funkcija u zemlji.

„Vreme je za prvu predsednicu“, bio je jedan od najčešće izgovaranih slogana među pristalicama Nataše Pirc Musar, koja će 23. decembra preuzeti dužnost od Boruta Pahora.

- Građani su rekli kakvu Sloveniju žele. Ponosno ću ući u predsedničku palatu s poverenjem koje su mi ukazali. Daću sve od sebe da zaista budem predsednik svih, da se borim za ljudska prava, ustavna prava i demokratiju - rekla je 54-godišnja pravnica po obrazovanju u svom prvom obraćanju, izrazivši želju da Slovenija postane zemlja u kojoj će se voditi briga o starijima i gde će mladi želeti da ostanu. Prema njenim rečima, važno je raditi na klimatskim promenama i brinuti o planeti.

Inače, Nataša je rođena je 1968. godine u Ljubljani u radničkoj porodici. Detinjstvo je provela u Kamniku, a sada živi u Radomlju.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Ljubljani 1992. godine, a 23 godine kasnije doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beču.

Prvi posao joj je bio na nacionalnoj televiziji, a nakon šest godina prešla je na POP TV. U julu 2004. Narodna skupština ju je prvi put izabrala za poverenika za informacije, a drugi petogodišnji mandat na ovoj funkciji završila je 2014. Nakon toga se bavila advokaturom.

Nataša ide u korak sa vremenom, pa je vrlo aktivna na društvenim mrežama, doduše na kao Borut Pahor. Na Tviteru ima više od 54.000 pratilaca, skoro upola manje od odlazećeg predsednika, a 2.209 na Instagramu.

Ima zanimljive hobije - boćanje i vožnju motora.

Zanimljivo je da već oko 20 godina sakuplja figurice sova. Time se pohvalila i na Instagramu. 

 

 

 

Nova predsednica ima 273.000 evra štednje u banci i finansijskih ulaganja ii vlasnica je 145 akcija "Krke".

Takođe je suvlasnik tri kompanije (Advokatska kancelarija Pirc Musar & Lemut Strle, "Info kuća", "Ruska dača").

Suvlasnica je i porodične kuće u kojoj živi sa suprugom Alešom. Imaju sina Maksa, koji je student mašinstva, a odnedavno žive u Radomlju. Ima i dva psa čivave. 

 

 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike