Bajden zadovoljan odzivom birača na izborima, imao poruku za suparnika

13.11.2022

07:01

0

Agencija za istraživanje javnog mnjenja Edison Research je u subotu predvidela da će Senat SAD sledeće godine ostati pod kontrolom demokrata, donoseći veliku pobedu Bajdenu

Bajden zadovoljan odzivom birača na izborima, imao poruku za suparnika
predsednik SAD Džo Bajden - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Američki demokratski predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je izuzetno zadovoljan odzivom birača na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši da će njihov suparnik, Republikanska stranka, sada morati da odluči "ko su i šta su".

U obraćanju novinarima u Pnom Penu, prestonici Kambodže, uoči samita u istočnoj Aziji, Bajden je rekao da se fokusira na trku za Senat u Džordžiji, preneo je Rojters.

Još nije poznat ishod trke u Džordžiji, gde će 6. decembra biti održan drugi krug izbora.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja Edison Research je u subotu predvidela da će Senat SAD sledeće godine ostati pod kontrolom demokrata, donoseći veliku pobedu Bajdenu.

Prema projekcijama Si-En-Ena (CNN) na osnovu 85 odsto obrađenih podataka, demokrata Mark Keli pobedio je republikanca Blejka Mastersa u trci za Senat u američkoj saveznoj državi Arizona.

Pobedom u Nevadi demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, jer su stigle do neophodnih 50 senatorskih mesta, a republikanci imaju 49.

Tanjug/AP graphic
 

 

Ketrin Kortez Masto, aktuelna senatorka iz države Nevada, ostaće na toj poziciji i tokom narednih šest godina, objavili su američki mediji, označavajući je kao pobednicu nad protivkandidatom Republikanske stranke Adamom Laksaltom.

Iako je Laksalt od izborne noći uglavnom bio u prednosti, presudno je bilo brojanje glasova pristiglih putem pošte, koji su favorizovali demokrate, preneo je Glas Amerike.

U slučaju da ishod u Senatu bude nerešen (50:50), Demokratska stranka ima većinu, jer može da računa na glas potpredsednice SAD Kamale Haris, koja je demokrata.

Kada je reč o Predstavničkom domu, republikanci su blizu pobede, jer imaju 211 mandata, a demokrate 203.

Prebrojavanje glasova za Predstavnički dom još nije gotovo, a za većinu je potrebno 218 od 435 mesta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike