Oglasilo se Tužilaštvo povodom samoubistva Mladena Dulića: Policija prvo rekla da je u pitanju šala

02.11.2022

18:23

0

Oglasilo se Tužilaštvo povodom samoubistva Mladena Dulića: Policija prvo rekla da je u pitanju šala
Mladen Dulić - Copyright Twitter_maligna_Benignost @MalignaB

Vest da je Mladen Dulić iz Laktaša (22) oduzeo sebi život zbog snimka na kom je ismevan kad je tražio posao potresla je ceo region.

Nakon što se saznalo da je mladić pre nego što je izvršio samoubistvo u petak policiji prijavio sporni snimak koji je objavljen dan ranije na društvenoj mreži TikTok oglasilo se i tužilaštvo.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka tvrdi da je dežurni tužilac preduzimao sve radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa obaveštenjima i informacijama kojima je raspolagao u datom momentu u vezi snimka zbog kojeg se ubio Mladen Dulić, tvrde u OJT Banjaluka.

Tvrde da je evidentna razlika u količini i kvalitetu dobijenih informacija od ovlašćenih  službenih lica, prilikom prvog obaveštavanja dežurnog tužioca, a vezano za pristupanje oštećenog Dulića u Policijsku stanicu Laktaši, radi brisanja fotografija i video snimaka sa telefona Trišić Veljka.

Oni tvrde da informacije nisu bile dovoljne da bi se znalo o kom tačno krivičnom delu se radilo, jer tužilac nije imao na uvid fotografije ni video snimke iz telefona Trišić Veljka, koji je jedini u tom momentu bio prijavljen kao lice koje je snimalo sebe i oštećenog telefonom, prenosi Srpska Info.

24sedam/Facebook/Instagram
 

 

 -  Tužiocu je prezentovano od strane ovlašćenog službenog lica da se radilo o šali i da oštećeni želi samo da se pozove Trišić i da snimak i fotografije obriše iz svog telefona. O deljenju na društvenim mrežama dežurni tužilac je obaviješten sledeći dan, kada ga je ovlašćeno službeno lice obavestilo da je snimak podeljen na društvenim mrežama, navodeći da se video snimak može pogledati na društvenoj mreži „Jutjub.“ – kažu u Tužilaštvu.

Dodaju, da nakon što je tužilja pregledala snimak na društvenoj mreži, istog momenta je naložila da se delo kvalifikuje kao krivično delo neovlašćeno fotografisanje i da osoba koja su napravila i distribuirala snimak uhapse. Ovlašćena službena lica PS Laktaši su po tome postupila, kao što su postupila i po drugim istražnim radnjama koje je tužilja naložila.

Okružno javno tužilaštvo obaveštava javnost vezano za izjave u medijima, a koje se tiču nekvalifikovanja krivičnog dela „ugrožavanja,“ te „grubog povređivanja zakona, jer tužilac nije izdao naredbu za uklanjanje snimka,“ pretpostavljamo da se mislilo na krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 150 stav 1 KZ RS, a stav 1 citiramo u cjelosti: „Ko ugrozi sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će njega ili njemu blisko lice lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili oteti, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom ili nekom drugom opšte opasnom radnjom ili sredstvom, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine,“ a za koje i nije bilo elemenata bića krivičnog dela.

- Nadalje tužilaštvo obaveštava javnost da naredbe izdaje sud, na predlog ovlašćenih službenih lica, uz saglasnost postupajućeg tužioca. Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske jasno je definisano koje to sud naredbe može izdati, pri čemu, naredba za uklanjanje snimaka sa društvenih mreža, kao takva uopšte nije propisana. Ukoliko su ovlašćena službena lica smatrala da je moguće izdati takvu naredbu, trebala su tužiocu prezentovati snimak sa društvene mreže ili mreža, i dostaviti obrazložen predlog potkrepljen dokazima, kako bi tužilac dao saglasnost, što je u ovom slučaju izostalo, kao i svi dokazi, koji dokazuju deljenje video snimka na društvenim mrežama – kažu u OJT Banjaluka.

Okružno javno tužilaštvo postupa u skladu sa članom 3 Uputstva o postupanju i saradnji ovlašćenih službenih lica i tužilaca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage, a koje je doneseno od strane glavnog republičkog tužioca Republike Srpske, u kojem je navedeno da su ovlašćena službena lica dužna da obaveste tužioca samo za krivična dela za koja su zaprećene kazne zatvora od pet godina i više, a za sva ostala počinjena krivična dela ispod pet godina, imaju ingerencije i nadležnosti da provedu istražne radnje bez nadzora tužioca.

- Tužilaštvo će po primanju izveštaja od strane nadležne policijske stanice, predmet u redovnoj proceduri dodeliti tužiocu, koji će dalje predmet uzeti u rad, sprovesti istragu, prikupiti dokaze i činjenice, te po kompletiranju istog i završetku istrage doneti odgovarajuću tužilačku odluku – poručili su iz banjalučkog tužilaštva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike