Dodik: Vreme je da se utvrdi struktura vlasništva Janafa

06.10.2022

16:27

0

Države članice EU izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU

Dodik: Vreme je da se utvrdi struktura vlasništva Janafa
skupstina sala zakletva vucic foto kaca (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je odluka o blokadi protoka ruske nafte kroz jadranski gasovod ka Srbiji, doneta na zahtev Hrvatske, neprihvatljiva, štetna i nepravedna i da je vreme da se utvrdi prava struktura vlasništva Janafa.

- EU je sankcionišući Rusku Federaciju, politiku kažnjavanja proširila i na Srbiju, ali i region Balkana, a time i na Republiku Srpsku - istakao je Dodik, prenela je RTRS.

On je naveo da je naftovod "Janaf" nerešenog statusa.

- Rafinerija nafte Brod iz Republike Srpske uplatila je značajan iznos za izgradnju "Janafa", što Hrvatska nikad nije uvažila, te je uzurpirala prava i imovinu naftovoda - naveo je Dodik na Tviteru.

 

 

On je poručio da je pravo vreme da se ovo pitanje stavi na dnevni red i utvrdi prava struktura vlasništva naftovoda.

Države članice EU izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU.

Na insistiranje Hrvatske, sa premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu, taj paket obuhvata i Srbiju jer preko "Janafa" neće moći više da uvozi rusku naftu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike