Šmit u izbornoj noći nametnuo izmene Izbornog zakona u BiH

02.10.2022

18:54 >> 18:58

0

Visoki predstavnik Kristijan Šmit iskoristio je večeras bonska ovlašćenja i nametnuo izmene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Šmit u izbornoj noći nametnuo izmene Izbornog zakona u BiH
kristijan smit_ 09092021_0004 - Copyright A.V./ATAImages

Visoki predstavnik Kristijan Šmit iskoristio je večeras bonska ovlašćenja i nametnuo izmene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, javio je sarajevski portal Klix.


U opširnom pismu Šmit zahvaljuje i čestita građanima BiH na izborima i onima koji, kako kaže, imaju lošu nameru, poručio je da su demonstrirali loše ponašanje.

- Imajte na umu da ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva da to otkrijemo i kaznimo - poručio je visoki predstavnik.

Istakao je da će uprkos njegovoj nametnutoj odluci demokratska volja birača biti ispoštovana.

- Ono što mora uslediti je brzo formiranje vlada, parlamenata i pravosudnih institucija, koje moraju biti spremne da se odmah uhvate u koštac sa brojnim ozbiljnim pitanjima koja se nalaze pred ovom zemljom i njenim građanima - naveo je Šmit.
AP Photo/Armin Durgut
 


Poručio je da je za sudbinu BiH ključno da više ne bude blokada.

- Zbog toga sam nametnuo mere koje će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurai im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali - poručio je Šmit.

Visoki predstavnik tvrdi da nametnute izmene neće uticati na glasove građana i ističe da se one ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama i uspostavljanje indirektno izabranih tela.

- Da budem jasan, ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornog zakona koja je još uvek neophodna i naširoko diskutovana. Snažno preporučujem da se ove dve stvari posmatraju odvojeno. Taj posao tek treba da se obavi i ja sam spreman uraditi svoj deo kako bih to podržao - naveo je.

Tvrdi da će njegove odluke pomoći da, kako kaže, ova država bude u stanju da pripremi ove razgovore na demokratski način i da daju rezultate.

AP Photo/Armin Durgut
 


- Moj hitan zahtev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH jeste da brzo usvoji odluku o kojoj se već više od deset godina samo raspravlja, koja se čeka, o kojoj se samo izriču bujice reči bez ikakvih posledica: implementirajte presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strasburu i sudova u Sarajevu. Ja ću biti u tom timu i pomagaću, jer ovo zahteva mnogo rada i promišljanja - naveo je.

Naveo je da njegova odluka dolazi u odsustvu domaćeg konsenzusa i u skladu sa njegovim mandatom te imajući u vidu potrebe ljudi.

- Odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH. Mnoge procedure su pojednostavljene. Uvedeni su rokovi. I postoje posledice u slučaju ignorisanja ovih rokova - rekao je.

Tvrdi da nakon njegovih odluka nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći da drži Federaciju kao taoca.

- Da budem jasan: Niko ne može narediti volju da se zajednički radi u ime kantona, entiteta i države. Kao preduslov za uspeh neophodan je mentalni i moralni zaokret u glavama pojedinih ljudi i političara ovde u Bosni i Hercegovini", dodao je, kaže, ustavnu odredbu kojom se uvodi pravo da svako može ostvariti direktno učešće u političkom odlučivanju, a posebno da mladi imaju pravo da izađu sa svojim interesima i potrebama.

Ovo, dodao je, nije zasnovano na etničkoj pripadnosti, ali neće ugroziti pravo konstitutivnih naroda da štite svoje vitalne interese.

- Postoji potreba da konstitutivni narodi zadrže svoje zaštitne mehanizme, a da istovremeno ti zaštitni mehanizmi ne mogu biti upotrebljeni za paralizu sistema. Ovom odlukom sam povećao broj delegata u Domu naroda. Time se omogućava raspodela mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima o čemu je bilo reči u slučaju Ljubić te u nekim drugim presudama. Takođe, sada po prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH - naveo je Šmit.

Poručio je da ove odluke imaju za cilj da spreče paralizu Federacije BiH nakon izbora. Tvrdi da ne postoji način da se ugrozi struktura BiH kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, sa tri konstitutivna naroda i Ostalima.

Ističe da svi oni treba da imaju zaštićena prava.

Poručio je da se varaju oni političari koji misle da je blokada donošenja odluka ubuduće moguća, kao i da će koristiti sva svoja ovlašćenja da to deblokira.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike