Opravdano - grmi sa svih strana: Oštra osuda Šmitove odluke o suspenziji Zakona o imovini Republike Srpske!

13.04.2022

11:51

0

U pitanju je opstanak Srpske i očuvanje njene dejtonske pozicije

Opravdano - grmi sa svih strana: Oštra osuda Šmitove odluke o suspenziji Zakona o imovini Republike Srpske!
dan republike srpske - Copyright Printscreen/YouTube/RTRS

Predstavnici Republike Srpske najoštrije su osudili odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i poručili da je reč je o brutalnom napadu na legitimno pravo Srpske.

Premijer Srpske Radovan Višković je poručio da je pitanje nepokretne imovine rešeno potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i nijedna nelegalna odluka nelegalno postavljenog stranog činovnika ne može promeniti činjenicu da Republika Srpska ima ustavno i zdravorazumsko pravo da slobodno raspolaže svojom imovinom.

Povodom odluke tzv. visokog predstavnika, čiji legitimitet nije potvrđen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Višković ističe da se radi o brutalnom napadu na legitimno pravo Republike Srpske da donosi i usvaja zakone na svojoj teritoriji.

Višković kaže da Šmitova odluka predstavlja uvertiru u otvoreno mešanje u rad Ustavnog suda BiH, koji je u više navrata do sada pokazao da nije imun na pritiske stranog faktora.

Predsednik DNS Nenad Nešić poručio je da nedemokratski i antidejtonski potez Kristijana Šmita zahteva jedinstven odgovor svih političkih partija iz Republike Srpske, i vlasti i opozicije.

Jer, istakao je, u pitanju je opstanak Srpske i očuvanje njene dejtonske pozicije.

- Čak ni Pediju Ešdaunu nije padalo na pamet da šume, reke, poljoprivredno i šumsko zemljište proglasi imovinom BiH. Na sajtu OHR-a nalazi se spisak državne imovine BiH koju je popisao OHR, a koja obuhvata imovinu dobijenu sukcesijom i imovinu čiji je titular bila Socijalistička Republika BiH. Za tu imovinu postoji pravno uporište da se tretira kao imovina BiH, ali za poljoprivredno i šumsko zemljište, reke i šume nema uporišta ni u Ustavu BiH, ni u Dejtonskom sporazumu, niti i u jednom međunarodnom pravnom aktu koji je potpisala BiH - naveo je Nešić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac izjavio je da su odluke o imovini, koje je saopštio nemački državljanin Kristijan Šmit, pisane u centrali bošnjačke SDA i da ih Republika Srpska ne može i neće prihvatiti.

- Reč je o još jednom tragikomičnom pokušaju da se Republika Srpska razvlasti, ekonomski uništi i da joj se na neustavan način oduzme imovina - naveo je Košarac.

On je rekao da se Šmit, koji se danima predstavlja kao visoki predstavnik, bio pod pritiskom SDA i političkog Sarajeva da saopšti odluku koju su pisali bošnjački pravnici ili da ode iz BiH.

- Bilo bi bolje za sve da je izabrao ovo drugo - rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić je ovim povodom izjavila da ne postoje bonska ovlašćenja, jer ne postoji visoki predstavnik, te samim tim njegove odluke nemaju nikakvo pravno dejstvo.

- Po svemu sudeći, Kristijana Šmita je Bisera Turković vodila na Tekiju na Mejtašu, pa je omađijan kao i ona. Jedan turista da se tako ponaša u tuđoj zemlji baš je cirkuzantski - rekla je Vulićeva.

Da je BiH ozbiljna zemlja, istakla je, Šmit bi bio proglašen personom non grata.

- U Republici Srpskoj ste nepoželjni, kao i bilo koje drugo lice koje izaziva opšti nemir i nesigurnost - navela je Vulićeva u reagovanju na Šmitovu odluku da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike