Abazović: Ura je spremna na dogovor o novoj vladi - premijer Crne Gore treba da bude neko ko donosi teške odluke

02.09.2022

15:56

0

Primetio je da se danas postignuti sporazum ne razlikuje od onog ponuđenog 19. avgusta, kada je izglasano nepoverenje njegovoj vladi jer Demokrate nisu htele da ga potpišu

Abazović: Ura je spremna na dogovor o novoj vladi - premijer Crne Gore treba da bude neko ko donosi teške odluke
1660936733-52295982008_31f3f1289c_o-750x500 - Copyright Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je danas u Beogradu da je njegova Ura spremna na dogovor o novoj parlamentarnoj većini i dodao da misli da šef nove vlade treba da bude neko ko donosi teške odluke i ko ne pristaje na kompromise sa onim što treba da bude deo vladavine prava.

Abazović, koji je prisustvovao Sajmu vina i samitu lidera inicijative Otvoreni Balkan, je to rekao novinarima upitan da komentariše današnje postizanje političkog sporazuma predstavnika stranaka pobednica na izborima od 30. avgusta 2020. o formiranju nove vlade.

Na pitanje da li, ako Ura ostane deo većine, očekuje da ostane na mestu premijera, Abazović je rekao:

- Nije to nešto što je isključivo. Mislim da premijer Crne Gore u ovakvim situacijama treba da bude neko ko donosi teške odluke i ko nema, sekunde jedne, kompromisa sa onim što treba da bude vladavina prava, rekao je Abazović.

Ura će, kazao je, imati svoje zahteve kao što će ih imati i druge poltiičke opcije koje će činiti većinu.

Dodao je i da bez Ure nema nove parlamentarne većine, te da su spremni za fer dogovore i pregovore.

Primetio je da se danas postignuti sporazum ne razlikuje od onog ponuđenog 19. avgusta, kada je izglasano nepoverenje njegovoj vladi jer Demokrate nisu htele da ga potpišu.

Istakao je da što se njega tiče, principijelno u tom stavu Demokrata ne vidi ništa sporno.

- Ne želimo da kao neki drugi lične animozitete stavljamo na prvo mesto, ali da ako neko misli da treba da bude smenjena i predsednica Skupštine (Danijela Ðurović iz SNP), koja nije iz Ure, i da se obezglave institucije Crne Gore, a da onda pozivamo na resetovanje odnosa, to je stvarno krajnje politički licemerno i na takve stvari ne treba pristati, rekao je crnogorski premijer u tehničkom mandatu.

On kaže da bi bilo logično da novu vladu formira onaj ko je srušio aktuelnu i dodao da "onaj ko hoće sa DPS-om, srećno mu bilo".

Uveren je da je za smenu njegove vlade napravljen dogovor Demokrata sa DPS-om Mila Ðukanovića.

- Napravljen je dogovor, ali ako neko taj dogovor ne može da ispoštuje do kraja, to je njegov problem, to nije problem Ure. Naravno da pod tim mislim na Demokrate, pa oni su glasali za rušenje ove vlade, rekao je Abazović.

Smatra i da su napadi na njega i opstrukcije njegove vlade počeli pet dana po njenom formiranju i isključivo su, kaže, vezani za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

- Žao mi je DPS, ali šta da radimo, ruka pravde mora da funkcioniše, jasan je Abazović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike