Medojević posle pada vlade: Još ima nade, sve zavisi od Bečića i Abazovića

20.08.2022

13:51

0

DF je juče ceo dan pokušavao da zaštiti izbornu volju naroda koja je za nas jedino važna, rekao je Medojević

Medojević posle pada vlade: Još ima nade, sve zavisi od Bečića i Abazovića
nebojsa mandic adria tv montenegro1 - Copyright Printscreen/YouTube/Adria Tv Montenegro

Posle izglasavanja nepoverenja vladi Dritana Abazovića, predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević izjavio je danas da će DF pokušati da sa Demokratskom Crnom Gorom i koalicijom URA sastavi tehničku vladu koja će Crnu Goru voditi do izbora, ali da to zavisi od toga da li će predsednici tih organizacija Abazović i Aleksa Bečić uspeti da prevaziđu lične animozitete i sujete.

"DF je juče ceo dan pokušavao da zaštiti izbornu volju naroda koja je za nas jedino važna. Predlagali smo rekonstrukciju vlade i pokušavali smo da posredujemo između Bečića i Abazovića koji imaju izraziti lični antagonizam", rekao je Medojević Tanjugu.

Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore
 

On kaže da je insistirao da Abazović da svoj doprinos na formiranju nove vlade od pobednika izbora 2020., tako što će podneti ostavku i tako dovesti pred svršen čin Demokrate, koje su rekle da neće pregovarati dok je Abazović predsednik vlade.

"Međutim, Abazović je to odmah odbio i tu su nestale svake nade za dogovor koji građani od nas očekuju", konstatovao je Medojević.

On navodi da njih dvojica jedan drugog optužuju za izdaju i da on ima razumevanja za Bečića, jer ga je Abazović smenio sa mesta predsednika Skupštine sa DPS, a sada je sa DPS, ističe, Bečić smenio Abazovića sa mesta premijera.

"Radi se o mladim ljudima i neiskusnim političarima, koji su svoje smene shvatili previše lično. Kada prođe nekoliko dana, ja se nadam da će Bečić i Abazović malo ohladiti glave i shvatiti da su nas građani birali da vodimo ovu zemlju i da se bez DF ne može formirati vlada koja će biti otporna na uticaj organizovanog kriminala, ali i često toksičnog stranog uticaja", poručuje jedan od lidera DF.

On kaže da je DF još jednom pokazala veliku političku volju i spremnost na političke žrtve, ali da toga nema ni u URA ni kod Demokrata i da od njihove spremnosti da zajedno sa DF sednu za sto i dogovore se o novom mandataru i vladi, zavisi da li će biti formirana tehnička vlada od pobednika na prošlim izborima, a bez DPS i njihovih satelita.

Printscreen/YouTube/PzP
 

"Ako se ne dogovorimo, nastaviće da radi vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu, a to su vrlo neefikasne vlade. Očekuju nas zanimljivi dani. Imamo hendikep ličnih animoziteta i ličnih optuživanja mladih političara, a mi bez URA i Demokrata nemamo većinu u parlamentu kako bi napravili vladu koja bi organizovala izbore, koji su neminovnost", ističe Medojević.

On smatra da će na njima građani reći ko je radio u interesu Crne Gore i štitio pobedu od pre dve godine, ko je bio za radikalne rezove i borbu protiv korupcije, a ko se borio samo za svoj interes.

Medojević takođe kaže da će se u narednim danima, već pri sastavljanju tehničke vlade videti da li će se saradnja Demokrata i DPS-a nastaviti ili će se zadržati samo na obaranju Abazovićeve vlade.

"Demokrate su odbacili tvrdnju da će na bilo koji način sarađivati sa DPS, već su izneli niz političkih razloga sa kojima se ja uglavnom slažem, ali ipak, bio je to dosta rizičan potez. Kada jednom počnete da sarađujete sa DPS, to može vući ka pravljenju novih koalicija", smatra Medojević.

Printscreen / DF / Facebook /Pixabay
 

On dodaje da je pad Abazovićeve vlade bio potpuno očekivan i da na to gleda kao kontinuitet grešaka nakon velike pobede na izborima 2020.

"Neki tajni centri moći u zemlji i inostranstvu su mislili da se politička stabilnost može postići formiranjem vlade koja je van izborne želje građana Crne Gore i eliminacijom DF iz izvršne vlasti. Mi smo ih upozoravali da je reč o eksperimentima neviđenim u parlamentarnim demokratijama i da će te vlade biti kratkotrajne, kako su i bile", zaključio je Medojević.

On poručuje da bi novu tehničku vladu trebalo što pre formirati, jer pored političke i kriza institucija, Crnu Goru će pogoditi energetska kriza zbog rata u Ukrajini, problemi sa lancem snabdevanja hranom, kao i sve teža socijalna situacija pošto mnogi privatnici zatvaraju firme, a radnici ostaju bez posla.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike