Horor u Hrvatskoj! Bivši muž ušetao u butik, 20 puta izbo suprugu nožem, potom se zaključao na sprat i oduzeo sebi život!

31.08.2022

16:45

0

Denis G. u svom dosijeu ima već jedno ubistvo

Horor u Hrvatskoj! Bivši muž ušetao u butik, 20 puta izbo suprugu nožem, potom se zaključao na sprat i oduzeo sebi život!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Niti deset dana od krvoprolića u Gospiću, u kojem je muškarac s izrečenom merom zabrane prilaska izbo suprugu i njenog prijatelja, u Novskoj je Denis G. (54), takođe pod merom zabrane prilaska, s 20 uboda nožem ubio partnerku Branku G. (39), majku njihove 18-godišnje ćerke, s kojom već neko vreme nije živeo, a potom je i sebi oduzeo život.

Ubijena Branka G. (39) danas je nešto pre osam sati došla na posao. Otvorila je butik u sklopu novog tržnog centra u Novskoj. Nije dugo prošlo, a za njom je u radnju s nožem u ruci ušetao njen partner Denis G. (54) koji nije smeo da joj se približi, prema izrečenoj meri Opšinskog državnog tužilaštva u Sisku, ni na 50 metara.

Nakon kraće prepirke, odlučio je da  joj se osveti na najgori mogući način za činjenicu da je pre 20 dana, tačnije 12. avgusta, skupila hrabrost i prijavila ga policiji za pretnje, povređivanje i nametljivo ponašanje, zbog čega je bio i uhapšen. Ipak, nije mu izrečen pritvor nego zabrana prilaska.

Profimedia
 

Nakon što joj je na okrutan način s dvadesetak ubodnih rana oduzeo život, ostavio ju je u lokvi krvi i dao se dao u beg. Seo je u svoj automobil i odvezao se u Stari Grabovac. Popeo se na sprart kuće u kojoj su u drugom delu bili njegovi roditelji. Sisačka policija je u međuvremenu od konobara jednog lokala dobila dojavu o stravičnom zločinu nad vlasnicom butika pa su odmah krenuli u potragu za potencijalnim ubicom. Čim su opkolili njegovu kuću, Denis G. je izvršio suicid pa je Hitna pomoć mogla samo da konstatuje smrt.

Stari Grabovac i Novska zavijeni su u crno, a javnost jasno ukazuje da je do tragedije došlo zbog propusta sudstva koje je opet zakazalo jer Denisu G. ovo nije bilo prvi put da nekog ubije.

Naime, prvo njegovo ubistvo bilo je 1994. godine, kada je u Jelačićevoj ulici u Novskoj ušao u sukob s muškarcem kog je toliko pretukao da je umro u bolnici. Zbog toga je osuđen na četiri godine zatvora, od čega je šest poslednjih mjeseci proveo na uslovnoj. Upućeni u problematiku kažu da ga je zatvor promenio nabolje, da se trudio da tu epizodu izbriše iz života i da nikada više nije pio.

- Tokom jednog druženja s prijateljima neko je to pred njegovom ženom spomenuo pa je ona ostala u neverici. Ona to nije znala. A kako i bi kad je u vreme tog zločina ona bila učenica, dete. Znam da mi se jednom poverila oko toga jer ja njenog muža nisam poznavala sve dok se nisu uzeli. Rekla mi je da joj je rekao da je to bila samoobrana, posledice rata koje su se na svakom uglu osetile u Novskoj, i da je nepošteno završio iza rešetaka - otkriva za Jutarnji jedna srednjoškolska prijateljica ubijene žene.

Profimedia
 

Jedanaesto ubistvo žene ove godine

Ovo je već 11. ubistvo žena od bliske osoba u ovoj godini u Hrvatskoj. Broj kaznenih dela među bliskim osobama u poslednjih sedam godina je utrostručen, a prošle godine je premašio broj od 6.000 kaznenih dela. Žene čine 79 odsto žrtava.

- Od krucijalne važnosti je pravilne procene rizika kod razmatranja primene mera opreza umesto istražnog zatvora - upozorava Višnja Ljubičić, pravobranilac za ravnopravnost polova.

Procenu rizika obavlja policija, nastavlja Sanja Bezbradica Jelavić, advokatica koja pomaže Ženskoj autonomnoj kući Zagreb, i dodaje da se pre nekoliko godina o tome razgovaralo s policijom kako bi se ustanovilo ima li policija neke obrasce, protokole kada rešava ovakve slučajeve kao što ih imaju, na primer, Austrija i Nemačka. Nisu dobili odgovor na to pitanje.

Ipak jedino pravo rešenje vidi u promeni kvalifikacije iz prekršajnog u kazneno delo za sve slučajeve porodičnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, a što je pridlog koji već dugo čeka.

- Potrebno je uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja nasilja u porodici - poručuje pravobranitelj Ljubičić.

Profimedia
 

Načuili za probleme

Nekoliko meštana otkrilo je da su načuli za probleme zbog kojih je Branka pre dva meseca napustila zajednički dom.

- Malo je reći da smo šokirani. Izbosti je tako zverski i pritom ga uopšte nije bilo briga za njihovu 18-godišnju ćerku. Pre neki dan sam bila kod Branke u butiku. Na licu joj se videlo da je bila nenaspavana. Nije puno ulazila u detalje, nego je samo rekla da joj onaj njen ne da mira, da je zvala policiju, da je prati gde god da ide i da joj dođe da se odseli u drugi grad, ali je strahovala da joj nigde ne bi dao mira - kaže za Jutarnji jedna komšinica.

- Počinitelj je bio prijavljen za nametljivo ponašanje, imao je zabranu prilaska, pre dosta godina je, kako mediji obaveštavaju, bio osuđen za ubistvo u tuči, što su sve indikacije da je reč o izuzetno nasilnoj osobi koja svoje pretnje može i ostvariti - ukazuje advokat Zečević Šeparović i dodaje da se u slučaju od pre desetak dana u Gospiću pri izricanju mera opreza moralo uzeti u obzir da je napadač pre oteo i zatočio nevenčanu suprugu.

Obojica su ranije mogla biti pritvorena, ali nije im izrečen pritvor, nego zamenska mera zabrane prilaska.

- Očito su donesene pogrešne odluke. Očito zabrana prilaska ne funkcioniše kao mera opreza, možda je rešenje promena stava prema porodično nasilju i češće korišćenje pritvora - rekla je Una Zečević Šeparović, advokatica i članica inicijative #spasime.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji list

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike