Otkriveno kako stižu droga, telefoni i poruke do zatvorenika u Spužu: Dronovi nadleću poznati zatvor, na krovovima pronađeni paketići

29.08.2022

10:58

0

Na krovu Istražnog zatvora u aprilu ove godine pronađene su četiri stvari

Otkriveno kako stižu droga, telefoni i poruke do zatvorenika u Spužu: Dronovi nadleću poznati zatvor, na krovovima pronađeni paketići
Mobilni telefoni u spuškom zatvoru: Ilustracija - Copyright Spuž YouTube/Printscreen/Pixabay

U poslednja dva meseca službenici Uprave za krivične sankcije u Spužu uočili su više od dvadeset dronova koji su nadletali iznad objekata zatvora, o čemu su redovno obaveštavali policiju.

Kako ističe sagovornik iz UIKS-a , stražari na karaulama redovno prijavljuju nadletanje dronova za koje se sumnja da prenose drogu ili telefone zatvorenicima i pritvorenicima.

- Uglavnom služe za dostavljane droge ili poruka, ređe za dostavu mobilnih telefona. Pretpostavljamo da služe i za osmatranje, da snime pritvorenike dok šetaju u krugu. Svaki ovakav upad u vazdušni prostor Uprave mi smo dužni da prijavimo policiji, ali oni malo šta mogu da urade po tom pitanju, jer dok se oni pojave, dron je odavno obavio posao - kaže sagovornik Standarda.

Printscreen/Youtube
 

Ističe da su dronovi najčešće uočavani iznad Istražnog zatvora, te da su zatvorski policajci par puta pucali u dronove kako bi ih oborili.

O ovom problemu u samoj Upravi zatvora dali su prilično škrt odgovor da službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija iz Odseka obezbeđenja kontinuirano preduzimaju aktivnosti u cilju unapređenja stanja bezbednosti i održavanja istog.

- U tom pravcu u prethodnom periodu sva registrovana interesantna dešavanja, među kojima su i bespilotne letelice-dron na prostoru izvan kopleksa UIKS-a su tretirana sa bezbedosnog aspekta i ista su u slučajevima kada je to trebalo deljena sa ostalim činiocima bezbednosnog sektora, a radi preduzimanja radnji i mera iz njihove nadležnosti - kazali su z Standard iz UIKS-a.

Spuž YouTube/Printscreen/Pixabay
 

Izbegli su da odgovore koliko je u poslednjih par meseci bilo ovakvih “incidenata”, te koliko ih je prijavljeno policiji. Takođe nisu pojasnili kako misle da reše ovaj problem koji uzima maha poslednjih meseci.

Na krovu Istražnog zatvora u aprilu ove godine pronađena su četiri mobilna telefona, koja je, najverovatnije, ispustio dron. Mobilni telefoni pronađeni su u dva zamotuljka, a nadležni još nisu utvrdili odakle su stigli na krov pritvorske jedinice. Telefone je pronašao radnik koji je popravljao krov i o tome obavestio službenike Istražnog zatvora. S obzirom da su bili natopljeni vodom, pretpostavlja se da su tu duže vreme.

Radoje Zicer/MUP
 

Koliko ovi učestali upadi dronova mogu biti opasni po sve u zatvoru najbolje govori podatak iz prepiski šifrovane Skaj aplikacije u kojima vođa “kavačkog klana” Radoje Zvicer naređuje saradnicima da vođu “škaljaraca” Jovicu Vukotića ubiju snajperom u zatvoru, a ako ne uspeju, da ga u zatvorskom krugu napadnu dronovima s eksplozivom.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Standard

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike