Dragana preminula u bolnici u Sarajevu: Suprug Miran podelio ekskluzivna dokumenta za 24sedam, bolnica nije imala papire! (FOTO)

30.07.2022

17:53

1

Autor: M.Petrović

Protiv bolnice, ali i doktorke Pekić Semiz pokrenute su tri istrage

Dragana preminula u bolnici u Sarajevu: Suprug Miran podelio ekskluzivna dokumenta za 24sedam, bolnica nije imala papire! (FOTO)
Dragana Karić (1) - Copyright 24sedam/ustupljene fotografije RINA

Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu dospela je u žižu javnosti nakon što je načelnica ginekologije i akušerstva Branka Pekić Semiz izvršila samoubistvo u sklopu bolnice u utorak.

I dok pojedini tamošnji mediji pišu da se doktorka na ovaj korak odlučila zbog "sajber" nasilja, na površinu su isplivali i pomalo "zataškani" slučajevi koji su se u ovoj bolnici odvijali.

Naime, kako saznaje 24sedam, protiv bolnice, ali i doktorke Pekić Semiz pokrenute su tri istrage, zbog smrti dvoje novorođenčadi, kao i jedne trudnice.

Porodice nastradalih dodatno trpe hajku, nakon što je doktorka digla ruku na sebe, a jedino što su želeli je kako kažu, istina.

Podsetimo, 24sedam je obavio razgovor sa trudnicom (ime poznato redakciji) koja je pre dve godine u ovoj bolnici izgubila novorođenče, za šta je smatrala da je u pitanju lekarska greška.

- Termin mi je bio između 1. i 10. februara, u bolnicu sam se javila 8. februara. Primila me je doktorka Branka Pekić Semiz koja je to veče bila dežurna. Nakon pregleda rečeno mi je da su u pitanju "lažni bolovi" i ostavljena sam narednih šest dana u bolnici. Po otpuštanju sam odmah otišla kod svog ginekologa koji mi je vodio urednu trudnoću. Rekao je da mu nije jasno što me nisu porodili 8. februara jer sam otvorena. Otišla sam kući, a sutradan nisam osetila više svoju živahnu bebu. Na pregledu je utvrđeno da je njeno srce prestalo da kuca - ispričala je trudnica za 24sedam.

U bolnici "Srbija" urađen joj je prirodni porođaj, jer doktori, kako priča nisu želeli da urade carski rez.

- Pokrenula sam postupak protiv doktorke Branke Pekić Semiz. Za sve vreme istrage radila je u bolnici. Nijednom nas nisu suočili, samo sam jednom razgovarala sa njom, nakon gubitka bebe, kada je ušla u moju sobu i rekla: "Dešava se" - dodala je žena.

Uprkos obdukcijskom nalazu, koje je pokazalo da je beba pre zastoja srca bila savršeno zdrava, trudnica je izgubila slučaj.

I sve se završilo na tome. Utišano. A onda su se posle njenog slučaja, desila još dva slična. 

Njena sunarodnica ostala je bez bebe dan nakon porođaja usled komplikacija, dok je Miran Karić postao samohrani otac, dečaka i tek rođene devojčice, nakon što se njegova supruga Dragana zarazila koronavirusom u 35. nedelji trudnoće, te devet dana nakon porođaja preminula.

I u ova dva slučaja pokrenuta je istraga, a među imenima, našlo se i doktorke Branke Pekić Semiz.

Da li su ova tri slučaja mogla da dovedu do tragične odluke doktorke Branke Pekić Semiz ili su pak ona i troje oštećenih samo žrtve rukovodstva Bolnice "Srbija"?

 

 

Pet dana od obostrane upale pluća hospitalizovana

Suprug nastradale porodilje Dragane Karić, Miran, ispričao je u razgovoru za 24sedam šta se dešavalo u njegovom slučaju.

20. mart 2021. godine

- Supruga je u večernjim satima počela da oseća umor i dobija temperaturu 37,6. Nakon telefonskih konsultacija sa ginekologom pošto su večernji sati, uzima paracetamol po preporuci. Ujutru nas upućuju u Kovid ambulantu. Tamo je moju suprugu pregledao dežurni doktor gde je izneo sumnju na upalu pluća i daje uputnicu za bolnicu "Srbija" u Kasindolu.

21. mart 2021. godine

- U bolnici nas je dočekala medicinska sestra koja je Dragani rekla da bude u kolima i uzima joj bris. Nakon dvadesetak minuta se vraća i govori nam da je Dragana pozitivna na koronavirus, ali da danas nemaju pulmologa i da dođemo sutradan. Odlazimo kući, pomalo začuđeni i tada sam kontaktirao dr. Eleza koji je rekao da dođemo sutra oko 12 časova, kako je to jutro izašao iz dežurne smene, a za drugog pulmologa nismo znali gde je. U večernjim satima oko 19 časova Dragana je uradila nalaze krvi. Konstantno ima temperaturu koju spušta na kratko sa paracetamolom i počinje da kašlje, te oseća bolove u grudnom košu i otežano diše.

22. mart 2021. godine

- U 12 sati dolazimo do bolnice gde dr Eleza nije bilo uz obrazloženje da je otišao na sahranu. Vraćamo se nakon sat i po vremena i nakon čekanja još toliko uspeva da je pregleda gde se konstatuje obostrana upala pluća i sa propisanom terapijom ampicilina 1 gr. dva puta na dan, je šalje kući, odnosno da terapiju primi u kovid ambulanti do koje se ne može prići sa automobilom, već se mora ići uz stepenice kojih ima baš puno, a Dragana je trudnica u devetom mesecu trudnoće sa obostranom upalom pluća.

Njeno stanje se konstantno pogoršavalo u smislu otežanog disanja i temperature te jakog umora i teškog hodanja.

Izjava doktora Eleza

Dr Duško Elez naveo je da je 23. marta obavio pregled Dragane Karić. Konstatovana je lakša obostrana upala pluća. Bolesnica nije bila vitalno ugrožena, kao ni zainteresovana za moguću hospitalizaciju naveo je Komisiji koju je oformilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite na zahtev Mirana Karića.

- Vezano za izjavu Mirana Karića da su me navodno čekali satima, napominjem da sam bio na sahrani koja je na kilometar od bolnice "Srbija", a na kovid odeljenju su ostali mladi doktori specijalizanti kojima sam rekao da me zovu ukoliko bude hitan slučaj. Kada sam došao sa sahrane, g. Karić Miran i njegova supruga Dragana su me čekali u kolima i nije bilo apsolutno nikakve ljutnje sa njihove strane, rekla je da su znali da sam na sahrani i da bi me čekali još dva sata ako treba. Po obavljenom ambulantnom pregledu, a u telefonskoj komunikaciji Karić je rekao da bi najbolje bilo da njegova supruga legne u bolnicu "Srbija" da bi inekcije antibiotika primala u bolnici. I to je i učinjeno na Kovid Plućnom odeljenju.

24. mart 2021. godine

- U kovid ambulanti ujutru prima terapiju te odlazi u Bolnicu "Srbija" da da krv za D dimer, oko 12 sati nas obaveštavaju da nisu uzeli dovoljno krvi te da dođe ponovo sutra. Uveče je opet primila terapiju u kovid ambulanti do koje je jedva došla jer se njeno stanje sa hodanjem i disanjem pogoršalo.

Dragana je tek peti dan po dobijanju korone smeštena u bolnicu.  Po dolasku joj nije dat kiseonik, a saturacija joj je bila 90%, navodi suprug Miran.

- Ona je ležala na kovid odeljenju, a vodila se na ginekologiji, gde ju je 25. marta primila doktorka Branka Pekić Semiz koja je po svim preporukama trebalo trudnicu da uputi za UKC Banja Luka ali to ne čini - ističe Miran.

28. marta Draganino stanje se naglo pogoršava.

24sedam/ustupljene fotografije
 

- Kontaktirao sam doktorku Semiz govoreći da hoću Draganu da izmestim na sopstvenu odgovornost da bi mi ona samo rekla da mora na hitan carski rez jer njeno stanje nije dobro. Ja sam je pitao šta je čekala do sad i dobio sam ćutanje.

Dragana 29. marta na svet donosi žensku bebu, kojoj je u prvih 10 minuta zakazalo srce i tri puta je izvlačen sekret iz pluća, te je hitno izmeštena na odeljenje pedijatrije bolnice "Jezero", dok se majka prebacuje na intenzivnu negu.

Kako priča suprug Miran, po povećanju saturacije na 91 odsto, nakon 18 sati, iako je protokol da na intenzivnoj provede 24 sata, prebacuje se na odeljenje pulmologije.

Ubrzo joj se stanje pogoršava, pada joj saturacija, usled čega je vraćaju na intenzivnu negu i intubiraju.

Izjava dr Branke Pekić Semiz

Načelnica ginekologije Branka Pekić Semiz izjavila je da je 25. marta u jutarnjim satima obaveštena da je Dragana Karić u 35. nedelji trudnoće i da je pozitivna na koronavirus, te da je na ambulantnom lečenju i da nije voljna da dođe u bolnicu.

Takođe, navela je da je Miranu predočen postojeći rizik od carskog reza, te da je pacijentkinja svojeručno potpisala saglasnost za operativni zahvat.

U izveštaju preminule doktorke navodi se da je Dragana 30. marta prebačena na kovid odeljenje sa saturacijom 92 gde je izuzetno uznemirena, nije želela da sarađuje i skidala je masku, da bi joj saturacija pala na 46 gde se hitno premešta na intenzivnu negu i stavlja na neinvazivnu mehaničku ventilaciju.

Sutradan je intubirana.

Nažalost, Dragana je izgubila bitku osam dana kasnije.

Nelogičnosti u lečenju

Miran je tokom lečenja supruge primetio i nekoliko nelogičnosti. Poput te da je na otpusnom listu njegove supruge pisalo da je imala koronavirus i ništa više, a zatim da se na papiru iz bolnice dopisuje rukom terapija.

24sedam/ustupljene fotografije
 

- Na listi piše da je kiseonik uključen 28. i 29. marta, a prava istina je da uključen 29. marta oko 9 časova.

24sedam/ustupljene fotografije
 

Jedna od činjenica koje su ga zaprepastile, je odgovor jednog od glavnih doktora koji su brinuli o njegovoj ženi "da bi njegova supruga svakako umrla i da joj je dato nešto drugo od terapije".

Ipak, Miran, koji je preko noći postao samohrani otac četvorogodišnjeg sina i tek rođene ćerke, nije želeo da se sve završi na ovome, te podnosi tužbu protiv Bolnice i troje lekara.

- Ja svoju suprugu ne mogu da vratim, ali neću odustati dok istina ne izađe na videlo - ističe Karić.

Bolnica nema potrebne papire?

Miran se obratio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite koje pokreće vanredni stručni nadzor Bolnice "Srbija" čijim je rešenjem 26.11.2021. godine utvrđeno sledeće:

- Bolnica ne poseduje rešenje ministarstva o ispunjenosti uslova u pogledu kadra, prostora i opreme za rad

- Bolnica ne poseduje propisane sandarde sigurnosti u procesu pružanja zdravstvene zaštite te da je stekla status sertifikovane ustanove

- Da nisu mogli da se uoče elementi nesavesnog postupanja bilo koje vrste načinjenog od bilo kojeg zdravstvenog radnika u lečenju Dragane Karić, te da nije vidljivo da je na bilo koji način medicinski zapuštena ili da joj nije pružena adekvatna medicinska pomoć i nega

- Postoje nepreciznosti i nedostaci u dokumentaciji koja je nepotpuna i nedovoljno detaljna, te problemi u komunikaciji između zdravstvenih radnika i odeljenja.

Takođe, navodi se i da je rukovodstvo Bolnice pokazalo nezainteresovanost za predmet vanrednog stručnog nadzora s obzirom da niko nije dočekao članove Komisije, kao  i da je uočen nedostatak zdravstvenih radnika određenih specijalnosti, između kojih i specijalista pulmologije, ginekologije i akušerstva.

 Bolnica je po tački 2. imala 90 dana da postupi po Rešenju.

Ombudsman Republike Srpske kontaktirao je Bolnicu o izvršenju rešenja, te dobija odgovor 18.04.2022. godine gde se navodi da je Bolnica "Srbija" preduzela potrebne mere u postupku sticanja neophodnih dozvola.

Takođe, navedeno je da rukovodstvo nije pokazalo nezainteresovanost prema komisiji već da su bile u pitanju okolnosti usled kojih rukovodstvo nije moglo lično da primi Komisiju.

Isto tako, ranije je saopšteno iz bolnice da su bili upoznati sa tokom i ishodom lečenja pacijentkinje Dragane Karić, ali da nije bilo nikakve sumnje u isto.

- Kolegijum Bolnice na svojim redovnim sastancima bilo je upoznato sa tokom i ishodom lečenja pacijentkinje Dragane Karić i nikada nije iznelo sumnju u pogledu toka, postupka, kao i samog ishoda lečenja pacijentkinje, pa samim tim nije bilo osnova za preduzimanje bilo kakvih mera ili pokretanja postupka - zaključuje se.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike