Antraks u Hrvatskoj! Stotinu goveda uginulo - više osoba u bolnici

16.07.2022

21:11

0

Na prostoru Parka prirode "Lonjsko polje" raste broj uginule stoke, a prema nezvaničnim informacijama, od početka jula uginulo je 107 goveda

Antraks u Hrvatskoj! Stotinu goveda uginulo - više osoba u bolnici
profimedia 55 -0082053121 - Copyright Profimedia

U Hrvatskoj je potvrđeno prisustvo antraksa od čega je već uginulo više od 100 goveda, a četiri osobe su u bolnici.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je kod uginulih goveda na području Parka prirode "Lonjsko polje" potvrđena bolest bedrenica ili antraks. Laboratorijsku analizu uradio je Hrvatski veterinarski institut.

- Možemo kazati da je slučaj pod potpunom kontrolom, nema mesta panici. Ministarstvo poljoprivrede preduzeće sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda, rekao je za Inoslav Brkić, šef Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, prenosi Indeks.

Svi pacijenti koji su se javili u sisačku bolnicu bili su u kontaktu sa zaraženim životinjama i svi su razvili simptome lakšeg, kožnog oblika zaraze.

Na prostoru Parka prirode "Lonjsko polje" raste broj uginule stoke, a prema nezvaničnim informacijama, od početka jula uginulo je 107 goveda.

Antraks je akutna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta od koje najčešće obolevaju biljojedi. Od antraksa najčešće oboljevaju ovce i koze, potom goveda i konji. Psi i svinje su relativno otporni na bolest.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike