Jedni je hvale, drugi osuđuju: Najstroža profesorka svim đacima zaključila petice!

16.07.2022

08:27

0

Direktorka kaže da se sada ništa ne može učiniti po tom pitanju

Jedni je hvale, drugi osuđuju: Najstroža profesorka svim đacima zaključila petice!
Škola - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nastavnica biologije u OŠ Borovje u Zagrebu svim je učenicima od 5. do 8. razreda zaključila ocenu odličan. To znači da otprilike 200 učenika ima zaključenu peticu iz biologije. 

- Pa ne možemo reći da odobravamo, ali svakako razumemo postupak učiteljice. Ne mogu i ne želim govoriti u njeno ime, ali svakako razumem ovaj izraz nezadovoljstva i razočaranja u sistem vrednovanja. Jer to znači da nakon čitave školske godine sve ono praćenje, proveravanje, ocenjivanje nema nikakvoga smisla ako svi oni na kraju moraju imati zaključnu ocenu odličan - rekla je za RTL-ovu Potragu Branka Štefok Bojadžija, direktorka OŠ Borovje.

Nastavnica bi lako mogla dobiti kaznu?!

Zaključivanje je izgledalo ovako: nastavnica bi za učenike napisala "ne prepoznaje temeljne pojmove i stručne nazive" ili "ni uz pomoć učitelja ne uspeva da savlada gradivo", upisala bi mnoštvo jedinica u dnevnik, a na kraju bi zaključila odličan. Zaključivala je petice i onima koji su imali samo jedinice i učenicima koji su imali dvojke i trojke.

Direktorka kaže da se sada ništa ne može učiniti po tom pitanju.

- Svedočanstva su izdata, naši osmaci su upisani u svoje srednje škole i gimnazije tako da je postupak za ovu školsku godinu završen - kaže Štefok Bojadžija.

- Kada bi mene neko pitao, ona bi bila osoba godine, a vrlo joj se lako može dogoditi opomena, kazna… Jer ako vi imate situaciju da vam 90 posto učenika ima odličnu ocenu, a ovde je 100 posto u pitanju. Nije to velika razlika. Ovih 100 posto, to je poruka, ovih 90, 80 ili 70 je užas. Ali učestali užas u našim školama - rekao je Željko Stipić, šef sindikata Preporod.

- Neko kada je ostvario pravo, više mu ga ne možete uzeti, ali je neko upisan temeljem toga, a netko je ostao ispod crte, treba videti šta je s tim - komentirala je bivša ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak.

Smanjuju se kriterijumi ocenjivanja

I direktorka, i sindikalisti i bivša ministarka slažu se da je došlo do inflacije odlikaša i pritiska roditelja na rad nastavnika.

- Prvo su počele nestajati te najslabije ocene pa je najslabija ocena postala trojka. I manje-više onda imali ste četvorke, petice. I priča je išla u tom smeru da kada imate sve petice, onda više ništa nije petica - veli Stipić. Upravo se to dogodilo u OŠ Borovje.

- Učitelji su duži niz godina izloženi različitim izazovima i pritiscima i mic po mic, malo pomalo, tokom svih ovih školskih godina, ja bih rekla da govorimo i unazad 10 ili 20 godina, pomalo popuštaju i smanjuju kriterijume ocenjivanja. I ne bih rekla da mogu objektivno ocenjivati uz sve te pritiske i izazove koje nosi njihov rad danas - komentirala je direktorka.

Ministarstvo ne zanimaju takve stvari

Nastavnica biologije nije htela s novinarima Potrage razgovarati o svojim motivima zaključivanja petica baš svim učenicima u školi pa ostaje nejasno zašto je to učinila. Potraga saznaje da je nastavnica do sada svoj posao obavljala profesionalno i stručno te da je bila na glasu kao jedna od najstrožih nastavnica. Deo roditelja je ogorčen. Kažu da su njihova deca kroz celu godinu učila, a na kraju dobila peticu kao i ostali koji to svojim radom nisu zaslužili. 

Iz Ministarstva prosvete i obrazovanja kažu da nemaju saznanja o slučaju iz OŠ Borovje pa su novinare uputili Agenciji za vaspitanje i obrazovanje. Agencija je polovično odgovorila na postavljena pitanja, ali su na kraju naveli kako se protive pritiscima i sugerišu roditeljima da propisanim načinom štite svoja prava. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike