MCP odgovorila posle Milovih laži: Mitropolija nije odbijala ugovor sa Vladom CG

30.06.2022

20:25

0

Prema navodima iz saopštenja MCP, mitropolit Amfilohije je u aprilu naredne godine premijeru Lukšiću dostavio dopunjeni nacrt Temeljnog ugovora

MCP odgovorila posle Milovih laži: Mitropolija nije odbijala ugovor sa Vladom CG
0-02-05-6a00902c562b0b2fcdd0bde59dddddfb06e4dce412f834f4eb40e78853d3fb3b_525950fd58b3f51e - Copyright Foto: Mitropolija / V. Simović

Mitropolija crnogorsko-primorska potvrdila je da je nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić pokrenuo inicijativu za utvrđivanje “nacrta tekstova posebnih Temeljnih ugovora između Vlade Crne Gore i verskih zajednica”, ali i navela da nije tačno da je Mitropolija tu inicijativu odbila.

To je navedeno u saopštenju kojim MCP reaguje na današnju izjavu predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića, da je još premijer Igor Lukšić nudio Mitropoliji Temeljni ugovor, ali da ga je ona odbila.

Naprotiv, kako je saopšteno iz MCP, tadašnji mitropolit Amfilohije odredio je, kažu, predstavnike Mitropolije za razgovore sa delegiranim predstavnikom premijera, uz uverenje da će crnogorska vlada poštovati činjenicu “jasno prepoznate kanonske strukture u Crnoj Gori, oličene u četiri eparhije Srpske pravoslavne Crkve”, kao i da “vlada prepoznaje" da je Srpska pravoslavna crkva sa sedištem Patrijaršije u Beogradu institucija koja ima kapacitet da predstavlja Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori kao jedinstvenu kanonsku sabornu instituciju za sve pravoslavne vernike, bez obzira na bilo kakve njihove razlike.

AP Photo/Risto Božović
 

- Smatramo da je ovo veoma važan korak napred u uređenju odnosa Pravoslavne crkve i države Crne Gore i da će, u cilju postizanja dogovora, biti potrebno međusobno uvažavanje obe ugovorne strane i njihovog unutrašnjeg zakonskog, odnosno kanonskog ustrojstva i svojstva - navedeno je u odgovoru mitropolita Amfilohija upućenog Lukšiću 15. jula 2011.

Prema navodima iz saopštenja MCP, mitropolit Amfilohije je u aprilu naredne godine premijeru Lukšiću dostavio dopunjeni nacrt Temeljnog ugovora, ali da od tada izostaje svaka komunikacija sa vladom do aprila 2015.

Iz MCP hronološki navode dalji sled događaja iz čega proizlazi da je sa njihove strane uvek postojala spremnost i dobra volja za pripremu Temeljnog ugovora, ali bez uspeha.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike