Mandić o Temeljnom ugovoru, Đukanoviću, položaju Srba..."Milo je izopšten iz Crkve i tu se svaka njegova religijska stvar završava"

20.06.2022

08:18

0

Na pitanje o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori danas u odnosu na pre dve godine, Mandić kaže da on nije dobar

Mandić o Temeljnom ugovoru, Đukanoviću, položaju Srba..."Milo je izopšten iz Crkve i tu se svaka njegova religijska stvar završava"
Andrija Mandić - Copyright Andrija Mandić, 24sedam/ Goran Sivački

Otvoreni Balkan je u interesu Crne Gore i svih drugih država u regionu koje mogu pristupiti ovoj inicijativi, izjavio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i istakao da upravo ova inicijativa može da doprinese poboljšanju odnosa Podgorice i Beograda i statusu srpskog naroda u Crnoj Gori.

Ovaj projekat, uveren je Mandić, Crnoj Gori može da donese samo dobro i smatra da je to važno da se zna.

Na konstataciju da postoji deo političke javnosti koja se tome protivi, Mandić je u intervjuu za portal RTCG istakao da ti koji se protive "još nisu saopštili smislen razlog zašto se protive, osim, izgleda, zbog gole mržnje prema Srbiji i njenom predsedniku Vučiću, koga vide kao glavnog nosioca ove inicijative".

- Svedoci smo da je Otvoreni Balkan snažno podržan od najvećih sila u svetu, prvenstveno od SAD, pa ne znam otkud sad odjednom da se DPS i neki drugi, koji su bespogovorno slušali sve što dolazi sa te adrese, imaju ovakav stav. Saradnja u regionu je ključna u trenutku kada se produbljuje globalna kriza, jer ,"veliki" su zauzeti svojim problemima. Otvoreni Balkan je dobar za Crnu Goru i to će se vrlo brzo pokazati - rekao je Mandić.

Na pitanje o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori danas u odnosu na pre dve godine, Mandić kaže da on nije dobar.

- Položaj srpskog naroda nije dobar i pored činjenice da je dominantno snagom te nacionalne zajednice bio oboren autokratski režim Mila Ðukanovića 2020. godine. Srpskom narodu je ta pobeda uskraćena jer vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića nisu napravile diskontinuitet sa bivšim režimom. Zbog toga su se pogoršali i zakomplikovali odnosi između Srbije i Crne Gore - kaže Mandić.

Ističe da bi Otvoreni Balkan omogućio da se na brz i efikasan način odnosi dve države poprave i dostignu onaj potreban nivo kakav je bio u prošlosti.

- Naš stav je jasan - Srbija i Crna Gora moraju imati najbolje moguće odnose i zato mi uporno radimo na tome, a verujemo da će i neki drugi shvatiti značaj tih odnosa kao i veliki broj mogućnosti koje se pružaju svim građanima Crne Gore nezavisno da li su pripadnici srpskog naroda ili ne - jasan je Mandić.

Upitan za Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Mandić očekuje da će biti brzo potpisan.

- Nadamo se da će se to uskoro i desiti. Nije prirodno, nije logično da SPC, koja je stvarala Crnu Goru, bude diskriminisana u odnosu na druge verske zajednice u Crnoj Gori. Videli smo da unutar vlade postoji snažan otpor vezan za potpisivanje ugovora, kao što je to ranije bilo i u vladi Zdravka Krivokapića - naveo je Mandić.

Uskoro ćemo, kaže, dobiti odgovor na pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, i videćemo da li će Abazović uraditi isto što i Krivokapić ili ne.

Upitan da komentariše nedavnu posetu crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića Vaseljenskoj patrijaršiji i poruke koje su se tom prilikom čule, Mandić kaže da je, koliko se seća, Ðukanović izopšten iz crkve i tu se, ističe, sve završava što se tiče njegovih "religijskih" aktivnosti.

Dodao je da je dobro što je njegov unuk kršten u kanonskoj pravoslavnoj Crkvi, ali je loše što je Milo Ðukanović godinama svojom politikom ohrabrivao, podsticao i usmeravao svoje pristalice da svoju decu krštavaju u organizaciji koja je izopštena iz pravoslavlja.

- Nije pošteno da zbog Ðukanovićeve politike te porodice počine takvu grešku, a da on potom postupi pravilno, ne pozivajući njih da i oni urade slično. Kako nije bilo kasno za njega, neće biti kasno ni za druge - naveo je Mandić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike