Milo Đukanović priznao poraz pred SPC: Treba potpisati Temeljni ugovor, ali...

30.06.2022

14:10

0

Autor: 24sedam

Đukanović je na ovaj način konačno priznao poraz od SPC-a i konačno uvideo besmislenost borbe protiv organizacije koja više od 800 bivstvuje u Crnoj Gori

Milo Đukanović priznao poraz pred SPC: Treba potpisati Temeljni ugovor, ali...
profimedia-0088715287 - Copyright Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da su se u javnosti pojavile različite interpretacije nacrta Temeljnog ugovora sa SPC, ali da je ubeđen da niko ne dovodi u pitanje opravdanost njegovog potpisivanja.

Takođe, poručio je da, ipak, ne treba žuriti i brzopleto izbegavati mogućnost za javni razgovor na tu temu, kao i da je optimista da Crna Gora ima demokratski kapacitet da reši i mnogo teže izazove od tog.

Ðukanović je odgovarajući na pitanje novinara na NATO samitu u Madridu da li je video nacrt Temeljnog ugovora, rekao da je pre izvesnog vreman dobio jedan nepotpun tekst Temeljnog ugovora kao radnu veziju koja je nastala u nekom radnom timu u vladi.

To je bio tek početak pisanja tog dokumenta, trebalo ga je dopisati, kao i u delu koji mora da obavi država i ispregovarati sa, kako je rekao, tom verskom zajednicom.

Kaže da je ostalo još dosta vremena da stručna javnost kaže svoje mišljenje o tom dokumentu.

- Video sam juče da su se pojavile različite interpretacije, ali ubeđen sam da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja tog ugovora. To je civilizovan odnos između države i svake verske zajednice. Neopravdano je da do sada nema potpisanog tog ugovora. Znam pouzdano da ga je 2010. ili 11. vlada premijera Igora Lukšića nudila SPC kao i drugim verskim zajednicama, ali da ga je SPC odbijala sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju ugovor sa državom koju je ona stvorila - naveo je Ðukanović.

Pixabay 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dodao je da je jasno o kakvoj je prirodi nesporazuma reč.

- Sada smo na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubeđen sam da, takođe, ne treba žuriti, brzopleto izbegavajući mogućnost za javni razgovor na tu temu. To svakako nije najvažnije pitanje za CG i njenu budućnost već da deblokira pregovarački proces i da ide ka Evropi i posvećeno radi na svom ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju - poručio je Ðukanović.

Napomenuo je da je sticajem okolnosti to postalo važno političko pitanje na domaćoj političkoj sceni.

- I zato moramo odgovoriti toj važnosti i da se dozvoli svima da se uključe u razgovor na tu temu, a onda svako da obavi svoj deo posla - rekao je on i dodao da vlada treba da vodi računa o interesima države Crne Gore, a crkva o svojim interesima.

Kaže da mu se čini da se u tim nastupima zaboravlja šta je čiji ugao gledanja i odgovornost pošto se, kako je rekao, često mogu čuti tonovi koji bi pre pripadali drugoj strani.

Profimedia
 

- Optimista sam i potpuno sam ubeđen da je CG u prethodne dve godine pokazala da ima jasan demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove od ovog. I ubeđen sam da treba spustiti tenzije. Ne treba medijski prenaglašavati važnost ovog pitanja, već ostaviti onima koji su pozvani da napišu ugovor od dvadesetak članova i da se konačno to skine sa dnevnog reda - zaključio je predsednik CG.

Đukanović je na ovaj način konačno priznao poraz od SPC-a i konačno uvideo besmislenost borbe protiv organizacije koja više od 800 bivstvuje u Crnoj Gori i koja uživa ogromnu reputaciju u narodu.

Videćemo efekte Abazovićeve posete

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da će se tek videti efekti posete premijera Dritana Abazovića Srbiji, kao i da svakako pozdravlja napore za obnovu dijaloga na najvišem političkom nivou, pošto je prethodnih godina došlo do zahlađenja u odnosima između dve zemlje.

 

Ðukanović je naglasio je da je svaki razgovor dobrodošao, kao i poziv Abazoviću da poseti Srbiju, ali i njegova njegova spremnost da ode na taj razgovor.

 

Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav
 

- Videćemo šta će biti efekti te posete, ali kao napor da se obnovi dijalog na najvišem političkom nivou u cilju ozdravljenja međudržavnih odnosa je svakako za pozdraviti - rekao je Ðukanović na pitanje novinara u Madridu da prokomentariše posetu Abazovića Srbiji.

Kazao je da je važan svaki razgovor između država, a posebno iz regiona Zapadnog Balkana, kao i da je CG veoma posvećena dobrosusedskim odnosima u regionu.

 - Nažalost tokom poslednjih par godina je došlo do određenog zahlađenja u odnosima između Srbije i CG. Različite su percepcije razloga, mi u CG te razloge pronalazimo u obnovljenoj političkoj ideji Srbije da se pod plaštom brige za prava Srba u regionu u suštini meša u suverenost susednih država - tvrdi Ðukanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike