Tužna godišnjica u Modriči: Obeležena 30. godina od operacije "Koridor"

26.06.2022

16:30

0

Operacijom "Koridor" uspostavljena je veza Republike Srpske sa Srbijom i Srpska je dobila kompaktnu teritoriju

Tužna godišnjica u Modriči: Obeležena 30. godina od operacije "Koridor"
Printscreen/Youtube/BN TV

U Dugoj Njivi kod Modriče danas je obeležena 30. godišnjica od operacije "Koridor" i tom prilikom su položeni venci i cveće na spomen-obeležje za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske, ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Venac su u ime institucija položili predsednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministri u Vladi Srpske Duško Milunović i Petar Ðokić.

Na spomen-obeležje venac su položili diplomatski predstavnici Srbije u Republici Srpskoj i BiH, prenela je Srna.

 

 

Dodik je istakao je da je herojska Vojska Republike Srpske pre 30 godina probila "koridor života" i spojila Srpsku sa Srbijom, što je, prema njegovim rečima, bio ključni trenutak u njenom nastanku, razvoju i postojanju.

Printscreen / Youtube
 

Cvijanović je izjavila da je proboj koridora simbol herojske borbe srpskog naroda za slobodu i opstanak na ovim prostorima i bitka kojom je udahnut život Republici Srpskoj.

- Ona je večni podsetnik na podvige koje smo u stanju postići onda kada smo složni, jedinstveni, okupljeni oko nacionalnih interesa i naše Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je zbog toga zajednicka dužnost institucija i svih pojedinačno da odlučno brane ono za šta su se izborili najbolji u srpskom narodu.

Operacija "Koridor" - čvrsta veza sa Srbijom

Operacijom "Koridor" uspostavljena je veza Republike Srpske sa Srbijom i Srpska je dobila kompaktnu teritoriju.

Izvele su je snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora doneta je 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsečen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, navodi Srna.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presekle kopneni put izmedu zapadnog dela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim delom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republickog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug