Tužan povod okupljanja u Banjaluci: Obeležena godišnjica preminulim bebama

24.05.2022

13:28

0

Prva banjalučka beba umrla je 22. maja 1992. godine

Tužan povod okupljanja u Banjaluci: Obeležena godišnjica preminulim bebama
Banja Luka - Copyright Profimedia

Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci služen je parastos i položeni su venci povodom 30 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru usled nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava.

Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon tog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale hrvatske i muslimanske snage, čime je omogućen transport kiseonika.

Prva banjalučka beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih. Do 19. juna u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice. 

Trinaesta beba Slađana Kobas izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za celi život. 

Cveće su kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci položili roditelji, predsednik Vlade Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, kao i brojne druge delegacije.  

Nakon parastosa, koji su služili sveštenici banjalučke Eparhije, kod Spomen-obeleža "Život" venac su položili roditelji 12 beba, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija grada Banjaluka, predstavnik Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTRS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike