"Samo da te majka zagrli": Darko je nestao ispred kuće i od tada mu se gubi svaki trag! Majka ne odustaje ni posle 40 godina! (FOTO)

17.06.2022

18:35

0

Ovaj slučaj je potresao Mostar 1982. godine, a neutešni roditelji i danas se nadaju njegovom pronalasku

"Samo da te majka zagrli": Darko je nestao ispred kuće i od tada mu se gubi svaki trag! Majka ne odustaje ni posle 40 godina! (FOTO)
darko stancevic 33 interpol - Copyright Ljubica Seka " Gestohlene und adoptierte Kinder

Darko Stančević nestao je ispred kuće 21. decembra 1982. godine u Mostaru, dok se vozio triciklom, i otad do danas porodica neumorno traga za njim.

Roditelji su bili na poslu, pa su malog dečaka čuvali baka i deka. Rudarska ulica u Mostaru izgledala je tada mnogo drugačije, bilo je mnogo manje objekata i automobila nego danas. Igrao se s drugom decom ispred kuće i vozio se, a onda je počeo pljusak. Deca su se razbežala svojim kućama, a Darko je nestao.

Baka, koja ga je na svega minut ispustila iz vida, ušavši u kuću, izašla je da ga potraži, ali njega nigde nije bilo. Obavestila je roditelje i oni su odmah došli. Počela je mahnita potraga. Nedaleko od kuće ispred koje je u tom trenutku počeo horor protiče Neretva, a na kraju ulice roditelji su, malo po dolasku, pronašli odbačen Darkov tricikl.

Ljubica Seka " Gestohlene und adoptierte Kinder
 

 

Policiji je prijavljen nestanak, a otvorile su se različite sumnje: da se dečak utopio u Neretvi, da ga je neko udario autom pa odneo telo kako bi ga se rešio, do teorije da je otet. 

- Sine moj, svakim danom tuga je sve veća, u našoj porodici život je stao iščekujući te. Nisam izgubila nadu da ću te naći. Svi vi koji sumnjate u svoje poreklo a rođeni ste 1980. godine, uradite DNK, možda je neko od vas moj Darko. Menjali su verovatno dokumenta i datum rođenja - navodi očajna majka.

Dodaje da su suprug i ona uradili DNK analize, te da je ona A, a otac B. 

- Darko, ako se prepoznaš na ovim slikama, ne boj se. Biće sve kako ti želiš, samo da te majka zagrli. Volim te - stoji u prebolnom apelu za pomoć.

Ljubica Seka " Gestohlene und adoptierte Kinder
 

 

Stančevići od tog kobnog decembra nemaju mira ni spokoja, tragaju za dečakom u nadi da će ga pronaći i prepoznati, sada već kao odraslog čoveka. Darkova sestra Darjana, kao i majka, neumorna je, jer je želja za istinom jača od godina i svega što se izdogađalo u prethodne četiri decenije. 

Majka je pre nekoliko godina bila u MUP-u Republike Bosne i Hercegovine, kako bi zatražila ceo dosije, međutim, službenici su joj rekli da se tokom svih godina i (ne)prilika u državi dokumentacija izgubila. Stoga se slučaj praktično vratio na početak. Porodica je opet morala da prijavi nestanak i cela priča je krenula od nule. 

Plavokosi dečak nalazi se na Interpolovoj žutoj poternici, onakvoj kakva se izdaje za nestalim licima. Prema ranijim pisanjima medija, Darko je možda i osoba iz Bosne i Hercegovine koja je najduže na ovom spisku. 

Printskrin/Interpol
 

 

Darko je možda u Italiji?

U godinama kada je Darko Stančević nestao kolale su priče da se masovno organizuju otmice dece na teritoriji bivše Jugoslavije i da se ona “prodaju” na Zapadu. Bolom skrhana porodica veruje kako je i Darko završio u tuđini.

Prema rečima majke, pre desetak godina jedan poznanik je Stančevićima dao informaciju da bi Darko mogao biti u Italiji i da tamo ima novi život. Mladić koga je poznanik video i na koga je posumnjao podsetio ga je na Darkovog oca Dragana. Međutim, mladić u Italiji s kojim su Stančevići uspeli da stupe u kontakt nije želeo da uradi DNK test i tu je cela potraga obustavljena.

Darkova sestra Darjana ispričala je tada medijima da je bila dogovorila sastanak s tim mladićem iz Italije, ali joj je dan pre dogovorenog sastanka on javio da je u konsultacijama sa svojim advokatom odlučio da prekine kontakt s Darkovom porodicom.

Ipak, Stančevići ne gube nadu. 

Ljubica Seka " Gestohlene und adoptierte Kinder
 

MUP: Dokumentacija nije dostupna javnosti

Želeći da pomognemo u ovoj višedecenijskoj potrazi, kontaktirali smo sa MUP-om Republike Bosne i Hercegovine, koji je nadležan za ovaj slučaj.

- Predmetna dokumentacija u vezi sa slučajem Darka Stančevića je nedostupna iz opravdanih zakonskih i tehnički parametara. Žao nam je što vam ne možemo pomoći - rečeno nam je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike