Proboj Koridora: 30 godina od istorijske bitke koja je izborila postojanje Republike Srpske (VIDEO)

12.06.2022

16:04

0

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na području Posavine, a izvele su je snage Prvog Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine pod komandom generala Momira Talića

Proboj Koridora: 30 godina od istorijske bitke koja je izborila postojanje Republike Srpske (VIDEO)
Vojska Republike Srpske - Copyright Privatna arhiva

Na skupu u Ristića Gaju kod Doboja je obeleženo 30 godina od početka proboja "Koridora života", jedne od najznačajnijih operacija Vojske Republike Srpske, koja je bila od presudne važnosti u stvaranju i odbrani Republike Srpske.

Bivši komandant Krnjinske brigade Miko Škorić izjavio je da je vojnom operacijom "Koridor 92", kojom je probijen "Koridor života" 1992. godine, obezbeđena teritorijalna celovitost Republike Srpske i uspostavljena njena i veza Republike Srpske Krajine sa maticom Srbijom.

On je podsetio da je povod za ovu operaciju bila smrt 12 beba u porodilištu u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti njegove dostave usled kopneno-vazdušne blokade Organizacije Ujedinjenih nacija.

- U mestu Stanovi 10. juna održan je sastanak na kome je donesena odluka o proboju koridora, a dva dana ranije na ovom prostoru srpske jedinice stupile su u borbu sa jedinicama HVO i regularne vojske Hrvatske - podsetio je Škorić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić naveo je da je Ristića Gaj jedno od istorijskih mesta na kome se odaje pošta stradalima za Republiku Srpsku.

- Sa ovog mesta je krenula akcija Koridor života, koja je najsvetlija operacija kojom je odblokiran zapadni deo Republike Srpske i Republike Srpske Krajine - istakao je Jerinić.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na području Posavine, a izvele su je snage Prvog Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine pod komandom generala Momira Talića.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Kod Spomen-obeleežja za 445 poginula borca sa prostora Krnjina u Ristića Gaju služen je parastos, a cveće su položili gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, bivši komandant Krnjinske brigade Miko Škorić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Doboja, kao i pripadnici Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH i i brojni građani sa prostora Krnjina, Stanara i Doboja.

Centralna manifestacija obeležavanja proboja Koridora održaće se tradicionalno uoči Vidovdana, u nedelju, 26. juna u Dugoj Njivi kod Modriče.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike