Pozvali ga na seminar pa ga uhapsili: General Talić na prevaru odveden u Hag (FOTO/VIDEO)

28.05.2022

06:30

0

Autor: 24sedam

Talić je uhapšen u Beču, gde je boravio na poziv austrijske Nacionalne akademije za odbranu i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju

Pozvali ga na seminar pa ga uhapsili: General Talić na prevaru odveden u Hag (FOTO/VIDEO)
Momir Talić - Copyright Printscreen/YouTube

Na današnji dan 2003. godine, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu preminuo je nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnik Momir Talić.

Talić je rođen u Piskavici kod Banjaluke 15. jula 1942. godine. Školovao se u Podoficirskoj školi oklopnih jedinica i Vojnoj akademiji kopnene vojske. Stupio je u Jugoslovensku narodnu armiju kao aktivno vojno lice 25. jula 1961. godine sa specijalizacijom za oklopno-mehanizovane jedinice.

Profimedia
 

Momir Talić je 26. jula 1991. godine postavljen na dužnost (u činu pukovnika) u 5. korpus JNA u Banjaluci kao načelnik štaba i zamenik komandanta korpusa. Na toj je dužnosti ostao do 19. marta 1992. i u toku tog perioda unapređen je u čin general-majora.

Vojska Republike Srpske

Postavljen je 19. marta 1992. godine na dužnost komandanta 5. korpusa JNA, koji je, 19. maja 1992. godine, posle povlačenja JNA iz BiH i formiranja VRS, preimenovan u Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske. Bio je jedini oficir koji je u VRS ušao sa činom generala bivše JNA.

Unapređen je u čin general-potpukovnika 31. decembra 1992. godine i ostao je komandant Prvog krajiškog korpusa tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Talić je 27. juna 1997. unapređen u čin general-pukovnika, a 16. februara 1998. postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba, najvišu dužnost u VRS, na koju je stupio 6. marta 1998. godine.

Haški tribunal je podigao tajnu optužnicu protiv generala Talića 12. marta 1999. godine za ratne zločine u toku rata u BiH, a uhapšen je 25. avgusta 1999. godine. 

Uhapšen na prevaru

Talić je uhapšen u Beču, gde je boravio na poziv austrijske Nacionalne akademije za odbranu i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koje su zajednički organizovale seminar o odbrambenoj doktrini za Bosnu i Hercegovinu. Na seminar su bili pozvani i visoki predstavnici Talićevih dojučerašnjih neprijatelja iz tzv. Armije BiH.

U sredu ujutru 25. avgusta, nakon prve sesije seminara, Talić je pio kafu u kantini kasarne kad mu je saopšteno da austrijski general Ernest Kenig, načelnik Akademije, želi da ga hitno vidi u svom kabinetu. Očevici su posle pričali da je Talić u prvi mah pokušao da delegira ministra odbrane RS generala Manojla Milovanovića, ali mu je rečeno da Kenig insistira da vidi obojicu.

Profimedia
 

U Kenigovom kabinetu Talića su čekala petorica službenika austrijske Savezne kriminalističke policije. Oni su mu saopštili da je na osnovu tajne optužnice Tribunala u Hagu optužen za zločine protiv humanosti, te da je na osnovu toga uhapšen.

Zbunjenom Milovanoviću preostalo je samo da u žurbi napusti Beč sa ostatkom srpske delegacije. Seminar je nastavljen, a Talić se već sledećeg dana našao u Sheveningenu, pritvorskoj jedinici Međunarodnog kriminalističkog tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Austrijanci tvrdili da su “iznenađeni” hapšenjem

Hapšenje je izazvalo veliki skandal u Beču, gde su se Talićevi domaćini našli u situaciji da objašnjavaju kako nisu imali pojma šta se sprema njihovom gostu.

– Svi smo bili stoprocentno iznenađeni. Gospoda iz policije su bila vrlo učtiva, precizna i odlučna. Obavestili su me o čemu se radi, a sve ostalo je bilo samo stvar tehnike – izjavio je naknadno general Kenig, koji tvrdi da je o nalogu za hapšenje saznao istog jutra kad i Talić.

Austrijski general je dodao da se general Talić do kraja ponašao kao pravi džentlmen.

– Jedino je izrazio svoje iznenađenje što se hapšenje odvija u ovakvim okolnostima – rekao je Kenig.

Ipak, teško je poverovati da austrijska vojska nije znala da će se hapšenje odigrati, što znači da je general Talić najverovatnije uhapšen na prevaru.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja pušten je da se brani sa slobode, a preminuo je na VMA u Beogradu 28. maja 2003. godine.

Odlikovanja

General Talić je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde I reda, na Vidovdan 1993. godine, kao i Ordenom Nemanjića, najvećim vojnim priznanjem Republike Srpske, uz posebno isticanje zasluga za operaciju "Koridor".

U njegovom rodnom mestu Piskavici generalu Taliću je 10. jula 2010. godine otkrivena spomen-bista za zasluge u ratu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike