Srbi ostaju bez zemlje u Hrvatskoj, dva su načina da vrate vlasništvo nad imanjima

10.08.2021

06:39 >> 09:29

0

Hrvati zauzimaju srpsku zemlju i godinama je obrađuju, a da za to Srbi, stvarni vlasnici, nemaju nikakvu nadoknadu

Srbi ostaju bez zemlje u Hrvatskoj, dva su načina da vrate vlasništvo nad imanjima
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Srbi proterani sa ognjišta u Hrvatskoj, na Baniji, Lici i Kordunu od rata naovamo biju bitku za svoja imanja.

Naime, kako nisu na svojoj zemlji godinama, pa i decenijama, tamošnje vlasti upisuju se kao njeni vlasnici. Znajući da većina proternih nema mogućnost da se vrati na svoje ognjište, sve češće se srpska imanja, šume i livade kupuju za malo novca.

pročitajte još

Cena je, pišu “Novosti”, kuna i po za metar kvadratni, odnosno 10 ari staje 1.500 kuna, ili oko 200 evra. Veći problem, međutim, predstavlja nezakonito zauzimanje srpske zemlje.

Hrvati zauzimaju srpsku zemlju i godinama je obrađuju, a da za to Srbi, stvarni vlasnici, nemaju nikakvu nadoknadu. Ukoliko se ne plaća porez na korišćenje, lokalne vlasti, zbog nagomilanog duga, zemlju prepisuju na državu, a Srbi ostaju bez nje. Znajući da su procedure i sudski postupci komplikovani, pa i neizvesni u krajnjem ishodu, mnogi odustaju unapred od borbe za svoje vlasništvo.

Milorad Pupovac, predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, poslanik  u Hrvatskom saboru i predsednik Srpskog narodnog veća, kaže za 24sedam da se ovim problemom tamošnji predstavnici Srba bave već 25 godina.

Milorad Pupovac, printscreen/Youtube /Al Jazeera Balkans

– Dešava se da se država Hrvatska upiše kao vlasnik na imanju čiji vlasnik nije upisan u zemljišne knjige, kada je u pitanju društveno, opštinsko i zadružno vlasništvo. Ovaj problem pogađa podjednako i izbeglice i one koji su se odselili, na primer u Ameriku – navodi Pupovac.

On dodaje da vlasnici i korisnici tih imanja moraju da pokrenu postupak da se upišu u zemljišne knjige, te da se ispiše država Hrvatska.

– Problem je mnogima što je i to trošak. Imali smo ideju da se formira zemljišni fond, kako bi vlasnici i korisnici imanja mogli da se prijave i da pravna služba rešava te probleme, da ima mehanizaciju i opremu, da se to zemljište, sa kojeg su Srbi proterani, održava, obrađuje, te da u krajnjoj meri i prihoduje, kako ga ne bi opština uzela – dodaje Pupovac.

pročitajte još

Milorad Pupovac podseća da je nakon 1995. godine tadašnja hrvatska vlada donela zakon po kojem je država preuzela vlasništvo nad ukupnom zemljom i imovinom Srba.

– Pod pritiskom domaćih organizacija i međunarodne zajednice zakon je povučen, te je trebalo veoma mnogo vremena da vratimo kuće i zemljišta, a 2004. godine konačno je počeo ovaj problem da se rešava – kaže Pupovac.

Savetuje da Srbi vlasnici zemlje i imanja podnesu zahtev da se Republika Hrvatska izbriše iz knjiga i da se oni upišu, da se neko od članova porodice upiše kao vlasnik zemljišta.

– Dva su načina za to. Jedan je da se obrate građanskom odseku državnog tužilaštva i traže ispravku, što potvrđuju dugogodišnjim korišćenjem i potvrdom iz katastra. Ukoliko iz nekog razloga u tome ne uspeju, onda to pred sudom treba da ospore i da traže od suda da briše iz zemljišnih knjiga Republiku Hrvatsku i upiše njih kao prave vlasnike. Ako to ne znaju sami da urade, mogu da traže besplatnu pravnu pomoć ovlašćenih advokata ili od nevladinih organizacija, kao i od Srpskog narodnog veća u Kninu, Gračacu, Benkovcu, Karlovcu, Glini, Petrinji, Dvoru, Pakracu, Daruvaru i na području istočne Hrvatske – poručuje Pupovac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike