Ukrajina podržala tzv. CPC? Krivokapić lobirao u NATO za priznanje Miraševe nevladine organizacije

14.05.2022

17:38

0

Autor: 24sedam

Kuleba je poželeo Crnoj Gori da obnovi svoju autokefalnost u što skorije vreme, navodi se u saoptenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore

Ukrajina podržala tzv. CPC? Krivokapić lobirao u NATO za priznanje Miraševe nevladine organizacije
New Project (4) - Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube/ Hrvatska radiotelevizija/Pixabay

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić danas se sastao sa šefovima ukrajinske i makedonske diplomatije Dmitrom Kulebom i Bujarom Osmanijem na prvom neformalnom sastanku NATO ministara spoljnih poslova u ovom formatu koji se održava 14. i 15. maja u Berlinu. Tokom odvojenih razgovora, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, između ostalog, dotakli su se i pitanja autokefalnosti takozvane crnogorske pravoslavne crkve.

Ranko Krivokapić/Profimedia
 

- Kuleba je poželeo Crnoj Gori da obnovi svoju autokefalnost u što skorije vreme, kao što je to Ukrajina uradila posle više stotina godina borbe, smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države - navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Krivokapić je pored toga imao i odvojen susret sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem kojem je, kako se navodi, čestitao "obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve", što je, kako je kazao, osnov za formalno dobijanje Tomosa.

- U zajedničkoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Republike Severne Makedonije u sastavu SFRJ – navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Kako se dodaje, na sastanku je izražena spremnost Severne Makedonije da u preambuli Ustava koji ce biti izmenjen u susret članstvu u EU, crnogorski narod dobije svoje mesto, čime će se stvoriti bolji uslovi života za Crnogorce u Severnoj Makedoniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike