Nekanonskoj CPC najviše para: Grupa okupljena oko raspopa Miraša dobila najviše državnog novca

28.10.2021

10:26

0

Autor: I. P.

Ovogodišnji budžet za verske zajednice je manji za 4.000 evra

Nekanonskoj CPC najviše para: Grupa okupljena oko raspopa Miraša dobila najviše državnog novca
Copyright Youtube printscreen

Nekanonska Crnogorska pravoslavna crkva je sa 57.586,19 evra dobila najviše novca poreskih obveznika, od ukupno oko 198.000 evra, koliko je bilo opredeljeno za verske zajednice u prošloj godini, pišu podgoričke Dnevne novine.

Prema podacima dobijenim od Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava, posle nekanonske CPC, najviše novca iz budžeta je dobila Islamska zajednica, koju je država “pomogla” sa 49.493,18 evra.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi - Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj tokom 2020. godine uplaćeno je 38.095,86 evra, dok je Katoličkoj crkvi, koju čine Barska i Kotorska biskupija, opredeljeno 25.000 evra.

Jevrejska zajednica u Crnoj Gori dobila je 18.500 evra.

Budžetska sredstva su verskim zajednicama, navodi se, dodeljenja za ime regulisanja plaćanja zaostalih obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje za verska lica; na ime finansijske podrške radi obavljanja radova na i u verskim objektima i njihovo opremanje; na ime socijalnih davanja sveštenicima i na ime materijalnih troškova; na ime pružanja finansijske podrške za uređenje groblja verskih zajednica i na ime regulisanja obaveza plaćanja tekućih i vanrednih troškova, navedeno je u informaciji nadležnog resora, preneo je podgorički portal CdM.

Ovogodišnji budžet za verske zajednice je manji za 4.000 evra, ali se ne navodi koliko je koja verska zajednica dobila novca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike