Skandalozna proslava "Bljeska": Milanović veliča zločine hrvatske vojske, Plenković se pridružio čestitkama

01.05.2022

13:50

0

Na današnji dan 1995. godine počela je vojno-policijska akcija "Bljesak", kada su hrvatske snage zaposele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine, a bila je teritorija pod zaštitom snaga UN

Skandalozna proslava "Bljeska": Milanović veliča zločine hrvatske vojske, Plenković se pridružio čestitkama
Bljesak (1) - Copyright Printscreen/Youtube/Croatian Armed Forces/Hrt

Vencima i svećama kod spomen obeležja "Kristalne kocke vedrine" hrvatski državni vrh danas je odao počast poginulim pripadnicima hrvatskih snaga u vojno-policijskoj operaciji Bljesak, u kojoj je ubijeno 283, a proterano najmanje 15.000 Srba s prostora Zapadne Slavonije.

Uz spomen-obeležje hrvatski zvaničnici su odali poštu 51 poginulom pripadniku svojih snaga tokom izvođenja operacije. U spomen na njih preletela su i dva borbena aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21, prenela je Hina.

"Bljesak" je, kazao je hrvatski predsednik Zoran Milanović, bio "velika pobeda Hrvatske vojske, jedna u nizu onih koje su usledile", kako je naveo, "nakon pokušaja uništenja Vukovara krajem 1991".

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je da danas, u vreme ruske agresije na Ukrajinu, hrvatska pobeda u Domovinskom ratu postaje još veća.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je važno da sve generacije koje dolaze dobro znaju šta se događalo početkom devedesetih godina, u vremenu, kako je naveo "okupacije ovog dela zapadne Slavonije te o operaciji u kojoj se u izrazito kratkom roku oslobodilo ovo područje".

Plenković je zahvalio hrvatskim vojnicima i policajcima

Na današnji dan 1995. godine počela je vojno-policijska akcija "Bljesak", kada su hrvatske snage zaposele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine, a bila je teritorija pod zaštitom snaga UN.

U toj akciji ubijene su 283 osobe srpske nacionalnosti s prostora Zapadne Slavonije, među kojima 57 žena i devetoro dece, a proterano je najmanje 15.000 Srba.

Za zločine u akciji "Bljesak" i druge zločine nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji niko nije osuđen.

Vojno-policijska akcija "Bljesak" odvijala se pretežno 1. i 2. maja, a deo vojnih operacija nastavljen je i 3. i 4. maja.

Napad na zaštićenu zonu UN sektor "Zapad", od strane hrvatske vojske i policije, započeo je pre 27 godina u ranim jutarnjim satima.

Napadnuti su južni i centralni deo zapadnoslavonskog dela Republike Srpske Krajine, od strane pripadnika četiri profesionalne brigade HV i niza specijalnih formacija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike