"Plenković čestitao Dan rada hvaleći sebe i vladu": Hrvatski mediji prozivaju sopstvenog premijera

01.05.2022

07:40

0

Posle godina stagniranja rasta plata, drago mi je da smo u proteklih pet i po godina napravili značajan napredak

"Plenković čestitao Dan rada hvaleći sebe i vladu": Hrvatski mediji prozivaju sopstvenog premijera
andrej plenković 3 - Copyright Profimedia

Povodom Međunarodnog praznika rada hrvatskim građanima čestitao je premijer Andrej Plenković. 

- Vlada preduzima niz mera za standardizaciju građana Ove godine, na Međunarodni praznik rada, želim da izrazim zahvalnost svim radnicima koji su u ovim teškim okolnostima najzaslužniji za otpornost, rast i konkurentnost hrvatske privrede. 

Stoga će Vlada nastaviti da unapređuje položaj radnika u trenutku kada se suočavamo sa brojnim izazovima, promenljivim globalnim i tržišnim prilikama koje je donela 4. industrijska revolucija. 

Suočeni smo sa posledicama pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu, poskupljenja energenata i hrane, a Vlada preduzima mere za očuvanje radnih mesta, ekonomske stabilnosti i ekonomskog i socijalnog standarda hrvatskih porodica. 

Povećali smo plate Rukovodeći se principom društvene solidarnosti, zajedno sa sindikatima rešavamo ključna pitanja za boljitak radnika. U tom kontekstu, raduje me što smo ove nedelje postigli dogovor sa sindikatima javnih i državnih službenika koji garantuje dalji rast osnovice i materijalnih prava, a samim tim i povećanje kupovne moći zaposlenih.

Posle godina stagniranja rasta plata, drago mi je da smo u proteklih pet i po godina napravili značajan napredak. Osnovicu u javnom i državnom sektoru podigli smo za više od 23%, prosečna neto plaća porasla je za 32%, na 7.452 kune u februaru, a minimalna neto plata za 50%, na 3.750 kuna. Istovremeno, u periodu od 2016. do 2021. realne zarade su rasle znatno više od cena. 

Uprkos teškim ekonomskim okolnostima i uz podršku hrvatskih građana, odlučni smo da nastavimo politiku rasta plata iu narednim godinama. Radimo za viši životni standard Vlada će nastaviti da sprovodi reforme, stvara bolju poslovnu klimu i podstiče investicije.

To su preduslovi za modernizaciju Hrvatske, nastavak privrednog rasta, otvaranje novih radnih mesta, dalji rast plata, što znači i viši životni standard naših građana. U ime hrvatske vlade i svoje osobno, čestitam svima Međunarodni praznik rada!“ - istakao je Plenković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike