Ko je uhapšena Vesna Medenica! Za Milovu moćnu ledi vezane brojne afere, a sada "pala" zbog prikrivanja sina i šverca droge! (VIDEO)

18.04.2022

06:38

0

Čak tri puta je bila izabrana za predsednicu Vrhovnog suda

Ko je uhapšena Vesna Medenica! Za Milovu moćnu ledi vezane brojne afere, a sada "pala" zbog prikrivanja sina i šverca droge! (VIDEO)
vesna medenica kolasin - Copyright Printscreen/YouTube/Nvo Mans/Pixabay

Jutros je u Crnoj Gori ali i šire odjeknula vest da je sinoć uhapšena bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, jedna od najmoćnijih žena u Crnoj Gori u čijim je rukama, prema mišljenju mnogih, ključ svih afera Mila Đukanovića.

Kako pišu tamošnji mediji privedena je zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična dela: stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Osumnjičena je da je bila upoznata sa prljavik poslovima, tačnije švercom droge, u koju je bio umešan njen sin Miloš Medenica.

Objavljeni su i transkripti razgovora Miloša Medenice i Darka Lalovića, dugogodišnjeg telohranitelja njegove majke, u kojima se navodi da ona sve zna i da će ih „zaštiti ako zatreba.“

Inače, ovo nije prvi put da se ime Vesne Medenice pominje u javnosti u negativnom kontekstu.

 

Zemlja u Kolašinu prodata po 10 puta većoj ceni od tržišne

Printscreen/YouTube/Nvo Mans
 

 

Naime, pre nekoliko godina Istraživački centar MANS-a je objavio da je Medenica svoje parcele u selu Ravni kod Kolašina prodala po ceni koja je čak deset puta bila veća od tržišne procene.

Naime, kako je MANS tvrdio nasleđeno zemljište površine 27000 m2 u Kolašinu je 2015.godine prodala za skoro 140.000 evra i propustila da tadašnjoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa to prijavi kroz podnošenje vanrednog izveštaja o prihodima i imovini.

Zemljište je prodala kontraverznom biznismenu Zoranu Bećiroviću preko mreže njegovih kompanija u Crnoj Gori i na Kipru, a u svom reagovanju je tvrdila da je zemljište prodala ispod cene. Ipak, podaci iz rešenja kojim je Opština utvrdila iznos poreza na zemljište za 2015. godinu, pokazuju da je tržišna vrednost četiri parcele bila čak deset puta manja od one po kojoj je Medenica prodala zemljište Bećiroviću.

YOUTUBE/SCREENSHOT/
 

Tako je kolašinski Sekretarijat za privredu i finansije utvrdio da je tržišna vrednost oko 27 hiljada m2 zemljišta 2015. godine bila nešto preko 12.000  evra, odnosno u proseku oko 40 centi po m2. Sa druge strane, Vesna Medenica je to zemljište kompaniji Zorana Bećirovića prodala za oko pet evra po metru kavdratnom.

Na visokim funkcijama dve decenije

Vesna Medenica je na visokim pravosudnim funkcijama skoro dve decenije. Na čelo Vrhovnog suda stigla je sa pozicije vrhovne državne tužiteljke, koju je obavljala od 30. jula 2003. do decembra 2007. godine. U istom periodu bila je i predsednica Tužilačkog saveta Crne Gore. Bila je u dva mandata zamenica Višeg državnog tužioca u Podgorici, kao i na čelu Sudskog saveta – od aprila 2008. do jula 2014. Na čelo sudstva stigla je glasovima vladajuće koalicije

Vesna Medenica je više puta izjavljivala da smatra da je zemljište nasleđeno od pokojnog muža prodala ispod cene i da je to uradila da bi obezbedila decu.

-Ja ne mogu svoju decu ubijediti zašto sam to prodala i zašto sam to morala da prodam po tako niskoj ceni, ni pet evra, rekla je Medenica reagujući na istraživanje MANS-a.

Mediji su pisali da je moguće da procena tržišne vrednosti nekretnine koju vrši država po zakonom utvrđenoj metodologiji može za određeni procenat može da odstupa od realne vrednosti na samom tržištu nekretnina. Ipak, činjenica da je Medenica svoje parcele prodala po deset puta većoj ceni od one po kojoj je do tada njena porodica plaćala porez, otvara dodatan prostor za sumnju i pitanja da li je Bećirović osim zemljišta za novac kupio još nešto.

Bećirović i njegove kompanije su bile uključene u brojne problematične privatizacije crnogorskih kompanija, a Medenica se, kako se pisalo, u svim svojim mandatima nijednom nije izjasnila na očigledan koflikt interesa koji i dalje postoji.

Sinu poklonila zemljište, on ga prodao za 215.000 evra

Takođe, u medjima se pominjala i to da je 2013.godine sinu Milošu poklonila 3.500 metara kvadratnih zemljišta u naselju Breza. Tri meseca kasnije on je zemljište prodao i zaradio 215.000 evra. Zakon o sprečavanju konflikta interesa je predsednicu suda obavezivao da ovaj prihod mora prijaviti jer se radi o članu njenog domaćinstva, i to kroz podnošenje posebnog izveštaja nadležnom organu, jer se radi o članu njenog domaćinstva. Ona to nikada nije učinila.

Fotografije sa konjima hit na mrežama

Osim aferama, Medenica je pažnju javnosti privlačila i odevnim kombinacijama, ali i fotografijama sa propetim konjem, koje su postale pravi hit na društvenim mrežama.

 

 

Medenica je tvrdila da je 2013. dostavila izveštaj o prihodu i imovinu u iznosu većem od 5.000 evra gde je Vesna Medenica kao poklonodavac predala svom sinu kao poklonoprimcu. Objašanjava se i da je napustio majčino domaćinstvo i da nije bilo potrebe da se projavi pomenuta prodaja. 
 

Za renoviranje kuće od države dobila 40.000 evra, a vratila 6.800

 

 

Takođe, dugogodišnja predsednica Vrhovnog suda dobila je 40.000 evra od  Vladine Komisije za rešavanje stambenih pitanja, iako je u julu 2017. godine za rekonstrukciju vlastite kuće od 146 kvadrata u Zagoriču tražila 30.000 evra. Komisija joj je 19. decembra naredne godine velikodušno odobrila 10.000 više.

U zahtevu podnetom Komisiji, Medenica se žali na stanje kuće koja je u Zagoriču izgrađena 1982. druge, i traži od države da joj obezbedi kredit kako bi podigla kvalitet stanovanja, pošto nije u stanju to da uradi na drugačiji način.

-Nakon smrti supruga po vođenom ostavinskom postupku nasledila sam kuću u naselju Zagorič. Kuća je građena 1982. godine i neophodna je njena rekonstrukcija

Komisija je uvažila argumente Vesne Medenice i dodeljuje joj kredit od 40.000 evra, od čega je u obavezi da jednokratno vrati 8.000. Međutim, Medenica je dobila dodatni popust od 15 odsto, tako da je državi vratila 6.800 evra. Dakle, predsednici Vrhovnog suda je na raspolaganju za renoviranje kuće ostalo čisto 33.200 evra, za koje nema obavezu da vrati ni centa..

Ćerki poklonila stan od 80 kvadrata koji je dobila od države

Dve godine pre nego što je tražila kredit od Vladine komisije, Medenica je poklonila ćerki stan od 80 kvadrata koji je ranije dobila od države. Ona je u zahtevu Komisiji zaboravila da napomene da je od države već jednom dobila stan, već je navela da od iste nije dobijala kreditna sredstva.

Govorila je da je 1999. godine dobila stan na korišćenje, a da je 2019. godine stekla pravo da ga otkupi.

- Trebalo je da ga otkupim za 17.000 evra, a od vlade sam onda, budući da je plata bila 300 evra, tražila i dobila kredit od 20.000 evra - izjavila je svojevremeno novinarima. 

Ostavka posle reagovanja Evropske komisije

Nakon svih ovih afera u kojima se provlačilo njeno ime Vesna Medenica je u decembru 2022. godine podnela ostavku.Treći izbor Medenice je uzburkao strasti na javnoj sceni. Sudski savet jednoglasno je izabrao Medenicu, dok su se brojne političke partije, ali i istaknuti pravnici protivili njenom reizboru. 

Ostavka jedne od najmoćnijih žena u Crnoj Gori u čijim je rukama, prema mišljenju mnogih, ključ svih afera Mila Đukanovića, usledila je nakon što je Evropska komisija u Izveštaju o napretku izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savet 2019. godine tumačio Ustav i time dozvolio da Medenica za predsednicu Vrhovnog suda bude izabrana treći put.

 

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike