Nastavlja se lavina osuda zbog veličanja NDH u Splitu: Da li se vlada odriče onoga što piše u Ustavu?

11.04.2022

21:58

0

Antifašistička liga i splitsko Udruženje VeDRA-a poručili su da je prisustvo predstavnika državne vlasti “na takvom opskurnom događanju otvorenog slavljenja NDH sramota za hrvatsku državu”

Nastavlja se lavina osuda zbog veličanja NDH u Splitu: Da li se vlada odriče onoga što piše u Ustavu?
st-marks-g66d143d48_1280 - Copyright Pixabay

Savez antifašističkih boraca i antifašista, Antifašistička liga i Udruženje VeDRA osudili su danas izjavu izaslanika Ministarstva branitelja Matka Raosa, koji je u nedelju u Splitu izjavio "da nije bilo 10. aprila ne bi bilo ni Hrvatske", i poručili da je time izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom.

U saopštenju se navodi da energično osuđuju Raosovu izjavu kojom je izjednačena ustaška tvorevina NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom, što je, kako ističu, izjava nezapamćenih razmera u hrvatskoj istoriji.

Pozivajući se na Ustav, poručili su da je današnja Hrvatska zasnovana na vrednostima antifašističke borbe.

- Ta borba antipod je fašizmu, odnosno njegovom domaćem sinonimu, ustaštvu. Znači li to da se vlada odriče onoga što stoji u Ustavu i da je i taj Ustav sa spominjanjem vrednosti antifašističke borbe kao i povremeno prigodno spominjanje antifašizma, tek jedna velika prevara - pitaju iz SABA.

Antifašistička liga i splitsko Udruženje VeDRA-a poručili su da je prisustvo predstavnika državne vlasti “na takvom opskurnom događanju otvorenog slavljenja NDH sramota za hrvatsku državu”.

- Za to veličanje stvaranja NDH ne može se reći ni da je bilo licemerno, učesnici su to otvoreno činili uz svesrdnu podršku ''državne vlasti''. Tako je Mate Šimundić, predsednik splitsko-dalmatinske Županijske skupštine rekao: „Bojovnici su onda bili za dom spremni i danas su spremni za dom. Kao predstavnik državne vlasti moram im iskazati čast - podseća se, između ostalog, u saopštenju.

Danas je, kažu, nezamislivo da bi predstavnik nemačke vlade rekao da ne bi bilo današnje Nemačke da nije bilo 30. jula 1933., kad su nacisti došli na vlast.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike