Sramne kazne za zločine nad Srbima u logoru "Lora": "Hrvatska želi iz svega ovoga da izađe na jedan perfidan način!"

06.04.2022

16:01

1

Županijski sud u Splitu osudio je nepravosnažno bivšeg upravnika splitskog logora "Lora" Tomislava Duića na 8,5 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, a čuvara Emilia Bugura na četiri godine i 10 meseci

Sramne kazne za zločine nad Srbima u logoru "Lora": "Hrvatska želi iz svega ovoga da izađe na jedan perfidan način!"
profimedia-0284172498 - Copyright Profimedia/Michal Fludr

Bivši logoraši splitskog logora "Lora" nezadovoljni su izrečenim kaznama za ratne zločine nad srpskim civilima u splitskom Županijskom sudu, bivšem upravniku tog logora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliu Buguri i ističu da je visina tih kazni poražavajuća.

Bivši logoraši, koje je u leto 1992. Hrvatska vojska zarobila i odvela u ovo mučilište, kažu da je sramotno niska presuda za strahote koje su Duić i Bungur lično radili.

- Sramotna je svaka presuda osim doživotne za ono što je upravnik logora Tomislav Duić radio. To se ne može ljudski i razumno opisati, te torture, a najmanje dvadeset puta sam o tome svedočio i davao iskaze. Osim toga, mi smo i krunski svedoci da je Hrvatska učestvovala u ratu u BiH jer smo zarobljeni od Hrvatske vojske duboko na teritoriji BiH, odnosno opštine Trebinje - priča Borislav Hamović iz Trebinja, bivši zatvorenik ovog splitskog logora.

Županijski sud u Splitu osudio je nepravosnažno bivšeg upravnika splitskog logora "Lora" Tomislava Duića na 8,5 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, a čuvara Emilia Bugura na četiri godine i 10 meseci.

Bivši logoraš u istom logoru Vukan Kovač iz Trebinja smatra da je skandalozno mala kazna Županijskog suda u Splitu izrečena Duiću i Bunguru u odnosu na ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u tom kazamatu.

Kovač je rekao da je posebno skandalozno za "Loru" to što se upravniku i čuvarima u tom logoru sudi samo za kratak period od aprila do avgusta 1992. godine, a ne za sve vreme trajanja tog kazamata za Srbe.

- Nažalost, ovaj logor je trajao od 1992. do 1997. godine i u ovom logoru su bili zatočeni i Srbi iz "Oluje" - naveo je Kovač.

On kaže da raspolaže podacima da je u ovom splitskom logoru iz regiona Hercegovine zajedno sa nikšićko-šavničkom grupom ubijeno 17 logoraša.

- Hrvatska želi iz svega ovoga da izađe na jedan perfidan način. Ovo je veliki skandal jer su Srbi u Hrvatskoj za neka druga daleko manja dela osuđivani na po 40 godina zatvora - naveo je Kovačević.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović rekao je da je kazna za dvojicu optuženih za ratni zločin na civilima minorna i ne odgovara zločinu koji se tu dogodio.

- Ovo je minorna kazna koja apsolutno ne odgovara ratnom zločinu koji je počinjen nad srpskim civilima u tom logoru - rekao je Nosović Srni.

Nosović je podsetio da je kroz splitski logor "Lora" prošlo 1.005 Srba od kojih su mnogi mučeni i ostali u tom logoru čak do polovine 1997. godine.

U postupku "Lora 1" Duić i Bungur su bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima na osam, odnosno šest godina zatvora.

Suđenje za "Loru 1" bilo je ponovljeno, a potom je na zahtev pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet sa "Lorom 2". Međutim, ta dva predmeta su razdvojena 2017. godine.

Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su obojica u vreme suđenja bili u bekstvu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Logor "Lora" u Splitu, u kojem su mučeni i ubijani Srbi tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, formiran je početkom 1992. godine i postojao je sve do 1997. godine.

U logoru je bilo zatočeno 1.005 registrovanih zatvorenika koji su prošli stravičnu psihofizičku torturu, a prema ranijim podacima Saveza logoraša Republike Srpske ubijeno je njih 70.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike