U Brodu obeleženo 30 godina od zločina nad Srbima: Najmlađa žrtva imala 17 godina

25.03.2022

13:00

0

Obeležavamo ovaj događaj da se ne zaborave žrtve

U Brodu obeleženo 30 godina od zločina nad Srbima: Najmlađa žrtva imala 17 godina
Ilustracija - Copyright Pixabay

U Brodu, u naselju Rit, jednom od simbola početka stradanja srpskog naroda u ovoj opštini, obeleženo 30 godina od zločina koji su počinile regularne oružane snage Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice nad Srbima.

- "Krvave martovske zore", zovu se u Brodu ovi martovski dani kada je 1992. godine počelo stradanje srpskog naroda od Hrvatske vojske i paravojnih jedinica - rekao je danas predsednik Predsedništva brodske Boračke organizacije Zoran Vidić.

Vence ispred spomen-obeležja položile su porodice ubijenih, delegacija Boračke organizacije Brod, načelnik opštine Zoran Vidić sa saradnicima, delegacija Mesne zajednice Rit, kao i organizacije koje su proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata i predstavnici političkih partija.

Sutra će u Sijekovcu biti obeleženo 30 godina od zločina nad srpskim civilima.

U tom mestu je 26. marta 1992. godine ubijeno devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

- Nedopustivo je da 30 godina, od prvog ratnog zločina počinjenog na teritoriji BiH nad srpskim civilima u selu Sijekovcu u opštini Brod, pravosudne institucije BiH nisu kaznile počinioce i nalogodavce - izjavio je predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Obeležavamo ovaj događaj da se ne zaborave žrtve, ali i počinioci tog stravičnog zločina, poručio je Duško Milunović, ministar rada i boračko- invalidske zaštite Srpske, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike