Blesak usred noći: Hrvati u neverici posmatrali nebo, oglasio se i astronomski savez (VIDEO)

06.03.2022

08:28

0

Trenutno se prikupljaju i obrađuju podaci

Blesak usred noći: Hrvati u neverici posmatrali nebo, oglasio se i astronomski savez (VIDEO)
Untitled - Copyright Slika ekrana/Tviter/@mondoterremoti

Reč je o izgaranju svemirskog tela verovatno poreklom iz Asteroidnog pojasa koje je, prema trenutnim procenama, izgorelo u atmosferi negde iznad srednje Italije

"U atmosferi iznad srednje Italije u subotu oko 19.55 sati izgoreo je meteor bolid sjajniji od Meseca, a ova prava vatrena kugla bila je vidljiva i sa mnogo lokacija širom Hrvatske", saopštio je Hrvatski astronomski savez.

- S obzirom na to da imamo veliki broj dojava i upita građana, želimo da saopštimo da je oko 19.55 sati sjajna vatrena kugla (meteor bolid) opažana sa mnogo lokacija iz Hrvatske, a reč je o izgaranju svemirskog tela verovatno poreklom iz Asteroidnog pojasa koje je, prema trenutnim procenama, izgorelo u atmosferi negde iznad srednje Italije - ističu iz Saveza.

 

 

Kako dodaju, vatrena kugla, odnosno meteor bolid trajala je desetak sekundi, a iznad Hrvatske je bila sjajnija od Meseca starog četiri do pet dana.

- Hrvatska, odnosno Globalna meteorska mreža zabeležila je pojavu. Trenutno  se prikupljaju i obrađuju podaci - dodaju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike