Osvajanje Zemljinog suseda: Rusija će pratiti aktivnosti stranih letelica na Mesecu

13.02.2022

15:34

0

Lansiranje "Lune 26" planirano je za 2024. godinu

Osvajanje Zemljinog suseda: Rusija će pratiti aktivnosti stranih letelica na Mesecu
kina-mesec - Copyright Profimedia

Ruska automatska međuplanetarna stanica „Luna 26” omogućiće praćenje aktivnosti stranih državnih i privatnih svemirskih letelica na površini Meseca, saopštila je državna korporacija „Roskosmos“.

- Izviđanje i utvrđivanje svojstava lunarnih resursa, kao i procena i kontrola aktivnosti na Mesecu stranih javnih i privatnih svemirskih letelica postaće važni zadaci za dugoročni ruski program istraživanja i osvajanja Zemljinog 'suseda' - navodi se u saopštenju, posvećenom planovima za rad automatske međuplanetarne stanice.

Prema podacima korporacije, Centralni naučno-istraživački institut za mašinstvo (deo „Roskosmosa“) radi na eksperimentu za otkrivanje neupadljivih objekata.

- Daljinsko određivanje temperature, stepen crnila i veličine objekata omogućiće da se izvuku preliminarni zaključci o njihovom mineraloškom sastavu, gustini i masi - saopštio je „Roskosmos“.

Kako napominju u državnoj korporaciji, zadaci stanice „Luna 26“ biće i mapiranje mineraloškog sastava sa lunarne polarne orbite i distribucije vodenog leda na površini Zemljinog satelita.

Inače, lansiranje „Lune 26“ planirano je za 2024. godinu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike