Hrvatska vojska ide da brani Ukrajinu!? Specijalan zadatak za "sajber-ratnike"!

23.02.2022

16:23

0

Hrvatski sajber-ratnici koji priskaču u pomoć Ukrajini deo su CRRT-a, tima za brzu akciju u sajber-prostoru, koji su osnovale Litvanija, Estonija, Hrvatska, Holandija, Poljska i Rumunija kao jedan od projekata unapređene saradnje u oblasti odbrane (PESCO) EU

Hrvatska vojska ide da brani Ukrajinu!? Specijalan zadatak za "sajber-ratnike"!
ukrajina rat (28) - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kriza u Ukrajini se zahuktala, a oni su zatražili međunarodnu pomoć te zemlje nakon što je Rusija odlučila da prizna Donjeck i Lugansk.

Prema pisanju Večernjeg lista, jedna od zemalja koje će uputiti pomoć Ukrajini je i Hrvatska, koja se nalazi na listi šest zemalja članica EU koje priskaču u pomoć mobilizacijom svojih vojnih sajber snaga za brzu akciju.

Hrvatski sajber-ratnici koji priskaču u pomoć Ukrajini deo su CRRT-a, tima za brzu akciju u sajber-prostoru, koji su osnovale Litvanija, Estonija, Hrvatska, Holandija, Poljska i Rumunija kao jedan od projekata unapređene saradnje u oblasti odbrane (PESCO) EU.

Prema litvanskim odbrambenim izvorima, CRRT je aktiviran da pomogne ukrajinskim institucijama da se izbore sa rastućim sajber pretnjama. Ovo je prvi put da je ovaj novi evropski odbrambeni projekat aktiviran u realnim okolnostima.

U zahtevu za pomoć, ukrajinska vlada je rekla da očekuje da članovi CRRT-a budu fizički raspoređeni u Kijevu kako bi pomogli u odbrani ključnih kompjuterskih mreža i sistema ukrajinske vlade.

Međutim, trenutno nema potvrde da su zemlje članice CRRT-a pristale da fizički pošalju svoje vojne sajber stručnjake, niti da je Hrvatska pristala da pošalje svoje ljude u Kijev.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike