Borelj ocenio situaciju u BiH kao kritičnu: Nacionalistička i separatistička retorika je u porastu

21.02.2022

08:36

0

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je da je situacija u BiH ”kritična” i da će ministri spoljnih poslova zemalja EU na današnjem sastanku u Briselu morati da donesu odluku o zaustavljanju političke krize u toj zemlji

Borelj ocenio situaciju u BiH kao kritičnu: Nacionalistička i separatistička retorika je u porastu
Žozep Borelj - Copyright Profimedia

 

”Nacionalistička i separatistička retorika je u porastu u BiH. Ona ugrožava stabilnost, čak i integritet zemlje. Ministri moraju da donesu odluku o tome kako da zaustave takvu dinamiku u BiH i izbegnu da se zemlja raspadne na delove”, poručio je Borelj pred sastanak Saveta EU.

U zvaničnoj najavi Saveta EU stoji da će ministri razmotriti najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini, uključujući ”secesionističke poteze Republike Srpske”, bojkot državnih institucija kao i tekuću ustavnu i izbornu reformu u zemlji.

”Eskalacija prilika u zemlji mora da stane, a dijalog unutra državnih institucija mora da se nastavi. EU radi sa SAD na podršci ustavnoj i izbornoj reformi u zemlji”, izjavio je visoki EU diplomata.

U dokumetu pripremljenom u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi za ministrasku raspravu o BiH navodi se da bi Savet EU 21. ferbura trebalo da razmotri i moguće uvodnje sankcija kao ”posednje mere” za rešavanje političke krize u BiH.

”Ukoliko se realizuje jednostrano preuzimanje nadležnosti države od strane Republike Srpske, moraju se razmotriti individualne restriktivne mere (zamrzavanje imovine i zabrana putovanja). Sankcije se mogu uzeti u obzir i u slučaju drugih aktivnosti koje predstavlju pretnju po zemlju ”, navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike