"Ribanje" crnogorske vlade zbog ekonomskih državljanstava: Zahtev Evropske komisije da se ista ukinu!

23.02.2022

16:01

0

Evropska komisija je 2019. ocenila da se šeme preko kojih se dobija državljanstvo kvalifikuju kao bezbednosni rizik zbog moguće infiltracije organizovanog kriminala, pranja novca, utaje poreza i korupcije

"Ribanje" crnogorske vlade zbog ekonomskih državljanstava: Zahtev Evropske komisije da se ista ukinu!
Podgorica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori zatražila je od Vlade Crne Gore da što je pre moguće ukine ekonomska državljanstva.

U pismu koje je u ponedeljak ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću uputila šefica delegacija EU Kristina Oana Popa, a u koje su Vijesti imale uvid, navodi se da žale zbog odluke crnogorske vlade da program ekonomskog državljanstva produže na godinu.

Vlada je na elektronskoj sednici 30. decembra prošle godine odlučila da za godinu produži program ekonomskog državljanstva, odnosno, izdavanje crnogorskih pasoša u zamenu za investiranje u neki od razvojnih projekata iz oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede.

Popa u pismu podseća da je EU konstantno savetovala Crnu Goru da razmotri obustavu tog programa i da je to naglašeno u godišnjem izveštaju Evropske komisije, sa preporukom da se program obustavi što pre.

Evropska komisija je 2019. ocenila da se šeme preko kojih se dobija državljanstvo kvalifikuju kao bezbednosni rizik zbog moguće infiltracije organizovanog kriminala, pranja novca, utaje poreza i korupcije.

U izveštaju EK se navodi i da se takve šeme u državama koje nisu članice EU, a imaju bezvizni režim sa EU (kao što je Crna Gora), mogu iskoristiti da se zaobiđe procedura kraćih ostanaka u EU preko viza.

- Rizici za javne politike i bezbednost EU i država članica se znatno povećava u odsustvu prethodno efektnih rezidencijalnih preduslova i mogu da predstavljaju osnov za suspenziju izuzimanja iz viznog programa, kao što je nedavno predloženo za Vanuatu - navodi se u pismu.

Podsjeća se da je posebna briga za EU i države članice to što takve šeme postoje u državama koje su kandidati za članstvo ili potencijalni kandidati, jer bi korisnici tih šema mogli da u budućnosti budu državljani EU, a Popa navodi i primere pokretanja postupaka protiv Kipra i Malte koji su imali slične programe.

Popa je ponovila poziv da Crna Gora obustavi program ekonomskog državljanstva što pe i poziva na punu transparentnost kada su u pitaju stranci kojima je već odobreno državljanstvo na osnovu tog programa.

- Uzimamo u obzir odluku vlade da objavi imena osoba koje su dobile državljanstvo preko programa. Objava bi trebalo da bude kompletna i iscrpna kako bi se omogućio adekvatan nadzor - navela je Popa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike