Hrvati su jedina nacija na svetu koja slavi kad dođu Amerikanci

12.02.2022

20:39

2

Autor: 24sedam

Velika vojna vežba "Neptune Strike 22" se održala baš u vreme krize koju NATO pokušava da stvori u Ukrajini i, ako je ikako moguće, izazove sukob sa Rusijom

Hrvati su jedina nacija na svetu koja slavi kad dođu Amerikanci
Croatia73 - Copyright Pixabay

Nosač aviona na nuklearni pogon Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS Harry S. Truman i fregata Ratne mornarice Kraljevine Norveške HNoMS Fridtjof Nansen upolovili su juče u splitsku luku. Ratni brodovi su do Splita stigli posle velike vojne vežbe "Neptune Strike 22" koja se do 4. februara održavala u Jadranskom moru, a u kojoj je učestvovala i hrvatska mornarica. 

Američkom ratnom nuklearnom nosaču hrvatska vlada je ranije odobrila uplovljavanje u morske vode Hrvatske i boravak u splitskoj luci od 11. do 15. februara, pri čemu je hrvatski ministar odbrane Mario Banožić s ponosom istakao “kvalitetnu saradnju s američkim saveznicima i partnerima” te da se radi o ”rutinskoj poseti radi logističke dopune i odmora posade broda”.

Pored oduševljenja hrvatskog političkog vrha, isto osećanje zbog dolaska američke vojske u njihovu zemlju dele i hrvatski mediji koji ushićeno pišu o uplovljavanju “američke nuklearne grdosije u hrvatske vode”.

Hrvatska – mesto za provod američkih vojnika

Drago je, po svemu sudeći, i Amerikancima. Komadant nosača, kapetan Gevin Daf je, najavljujući posetu Splitu, rekao da će to biti "još jedna jedinstvena prilika da mornari budu nagrađeni izlaskom". 

Naravno, poznato je kakav provod u izlascima traže mornari i vojnici posle duge plovidbe, ali to Hrvatima ne smeta. Njima je bitno da su ih se njihovi gospodari setili i došli u posetu. Može se slobodno reći da oduševljenje koje se ovih dana vidi u hrvatskoj javnosti zbog dolaska Amerikanaca, neodoljivo podseća na dočekivanje nemačke vojske sa cvećem i pesmom 1941. godine. 

Istorija se ponavlja

Inače, velika vojna vežba "Neptune Strike 22" se održala baš u vreme krize koju NATO pokušava da stvori u Ukrajini i, ako je ikako moguće, izazove sukob sa Rusijom. Hrvatska, kao i mnogo puta u istoriji, verno sledi Zapad.

Treba se samo setiti da se u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941. godine prijavilo čak devet hiljada dobrovoljaca za odlazak na Istočni front kako bi se, zajedno sa nacistima, borilo protiv SSSR.

Wikipedia
 

- Na kraju je NDH poslala na Istočni front dve divizije i poseban puk. Ustaše su žestoko ratovale i u Staljingradskoj bitci. Nenaviknuti na hladnoću, ustaše su svoj bes iskaljivale na obične ljude. Ubijali su civilno stanovništvo. Sistematsko iživljavanje pretvorilo se u njihovu glavnu zabavu. Sa ciljem propagande NDH na Istočni front je dolazio i Ante Pavelić koji je 24. septembra 1942. podelio nagrade onima koji su se posebno isticali - piše Gazeta.ru o učešću Hrvata na Istočnom frontu.

Istorija se, moglo bi se reći, ponavlja, samo što Amerikanci zaboravljaju kako su Nemci prošli 1945. godine, baš kao što i Hrvati zaboravljaju kako su ustaške jedinice završile na Istočnom frontu.

Odgovorni za smrt 30 miliona ljudi

Ipak, najzanimljivije je to što su Hrvati jedna od retkih nacija na svetu koja se raduje dolasku Amerikanaca. Za to vreme ceo svet zna da gde god da su došle, SAD su iza sebe ostavile razaranje, ruševine i leševe. 

Amerika je nepozvana došla u Avganistan i izazvala rat koji je trajao gotovo 20 godina. Za to vreme poginulo je više stotina hiljada civila, a broj izbeglica je višestruko veći. Vašington je zatim dao privilegije Avganistancima koji su bili spremni da izdaju svoju zemlju i narod i sarađuju sa Amerikancima. Međutim, kada su konačno odlučili da se povuku, Amerikance više nije bilo briga za svoje sluge. Ostavili su ih na milost i nemilost novim vlastima na čelu sa Talibanima.

Profimedia
 

SAD su 2003. godine, pod izgovorom o postojanju oružja za masovno uništenje (što se ispostavilo kao ordinarna laž), napale Irak. Rat je trajao do 2011. godine i za to vreme, prema nekim procenama, poginulo je gotovo milion ljudi. 

Prema podacima Memorijalnog muzeja holokausta SAD, nacistička Nemačka je tokom Drugog svetskog rata odgovorna za smrt 18.723.900 civila i zarobljenika. S druge strane, prema istraživanju istoričara Džejmsa Lukasa, SAD su od 1945. godine do danas, u vojnim intervencijama u 37 zemalja, direktno odgovorne za smrt od 20 do 30 miliona ljudi.

Stati rame uz rame sa takvom silom, više nije pitanje ni ukusa ni morala. Za to je potreban poseban stepen društvene patologije. Hrvati očigledno nemaju problem s tim.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike