Posle krađe Nikole Tesle novi skandal u Hrvatskoj: Dizajner kovanice sliku skinuo sa interneta i za to dobio veliku sumu novca (FOTO)

05.02.2022

11:18

0

Autor: Milan Ivanić

Dizajner koji je dobio lepu sumu novca za svoj “rad” nije imao mnogo posla

Posle krađe Nikole Tesle novi skandal u Hrvatskoj: Dizajner kovanice sliku skinuo sa interneta i za to dobio veliku sumu novca (FOTO)
Kovanica Lasica - Copyright Printscreen

Vlada Hrvatske predstavila je juče kako će izgledati hrvatske kovanice evra. Odabrani su motivi hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljice.

Prvi skandal u vezi sa izborom motiva je to što su Hrvati izabrali lik srpskog naučnika Nikole Tesle, kojem su u Drugom svetskom ratu ubili 91 rođaka, zapalili rodnu kuću i crkvu u kojoj je službovao njegov otac, a u poslednjem ratu ponovo razorili kuću do temelja i proterali ostatak Teslinih rođaka

Međutim, tu skandalima nije kraj. Ubrzo se ispostavilo da dizajner koji je dobio lepu sumu novca za svoj “rad” nije imao mnogo posla.

Dobio 18.500 evra za sliku sa interneta

Na kovanici od jednog evra će se nalaziti motiv kune zlatice, a uz njega će biti reč "Hrvatska" i godina uvođenja evra 2023. Autor najboljeg dizajna za ovu kovanicu je magistar primenjene umetnosti Stjepan Pranjković.

On je za svoj pobednički dizajn s kunom dobio 70.000 kuna (oko 9.300 evra). Njegova druga dva rešenja osvojila su drugo mesto, a za svako od njih je dobio po 35.000 kuna (oko 4.600 evra), što će reći da je osvojio ukupno oko 18.500 evra.

 

 

Međutim, društvenim mrežama se ubrzo proširilo poređenje kune s kovanice evra i fotografije objavljene na internetu. Sporna fotografija kune na grani je drugi rezultat koji Google ponudi ako se u pretraživač upiše "pine marten side view" (pine marten je engleski naziv za kunu zlaticu).

Bio “najbolji” od 295 predloga

Inače, za kovanicu s motivom kune prihvaćeno je 295 predloga dizajna, a zatim je Komisija za izbor predloga likovnog rešenja nacionalne strane Republike Hrvatske na kovanom novcu evra odabrala devet najuspešnijih predloga dizajna te ih poređane po rangu dostavila Hrvatskoj narodnoj banci.

Zatim je, u drugom krugu konkursa, Komisija za novac HNB-a odabrala tri najuspešnija predloga dizajna i poređala ih po rangu. Odluku o izboru najuspešnijih predloga dizajna Komisija za novac donela je 3. decembra 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike