Abazović poslao jasnu poruku Demokratskom frontu: Zalažemo se za manjinsku vladu, koju svako može da podrži, ali ne i da u nju uđe

17.01.2022

12:05

0

Cilj manjinske vlade je deblokada evropskog puta Crne Gore, rekao je Abazović

Abazović poslao jasnu poruku Demokratskom frontu: Zalažemo se za manjinsku vladu, koju svako može da podrži, ali ne i da u nju uđe
Dritan Abazović - Copyright Youtube/MINA printscreen

Lider koalicije Crno na belo, potpredsednik i jedini političar u ekspertskoj crnogorskoj vladi, Dritan Abazović poručio je danas da ta koalicija hoće manjinsku vladu, koju, kako je rekao, može da podrži svako, ali da nije siguran da u nju svako može da uđe.

Cilj manjinske vlade je deblokada evropskog puta Crne Gore, rekao je Abazović na konferenciji za novinare.

On je istakao da bi u modelu manjinske vlade koju predlažu bilo mesta i za aktuelne ministre, kao i da bi voleo da koncept koji predlažu podrže i DF i DPS.

Abazović je kazao da nisu razmišljali ko bi mogao biti premijer, jer prvo treba videti da li imaju potrebnu podršku, kao i da su najviše kontakata o konceptu manjinske vlade imali sa Socijalističkom narodnom partijom. Rekao je da će SNP zauzeti stav na stranačkim organima i da bi voleo da dobiju njihovu podršku.

Druga opcija, kako je naveo, bila je da se ide na izbore, ali da je Glavni odbor GP URA sinoć jednoglasno podržao model manjinske vlade.

Ocenio je da je vlada u prethodnom periodu uradila dosta, ali rezultati nisu bili kao što je očekivano zbog nedostatka podrške.

Rekao je da su došli do predloga koji je njihovo autentično rešenje za trenutnu situaciju, kao i da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene, međunarodnim partnerima, kako bi našli zadovoljavajuće rešenje.

"Sada smo došli u situaciju da kada treba da odblokiramo evropski put, izaberemo vrhovnog državnog tužioca, stvaramo pravnu državu, mi ne znamo da li imamo 41 poslanika, a kamoli više", rekao je i dodao da koalicija na čijem je čelu nikada neće podržati politički kukavičluk.

"Mi nudimo model za koji smatramo da je moguće rešenje. Nikome ga ne namećemo, to je moguće rešenje koje će biti ponuđeno 81 poslaniku i ako je moguće da ga podrži najmanje 49 poslanika", dodao je Abazović.

Druga opcija je bila da se ide na izbore, ali Glavni odgor GP URA je sinoć jednoglasno podržao model manjinske vlade.

"Naš koncept je jasan - hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe svako nisam siguran", naveo je Abazović ne precizirajući koje su to političke stranke kojima nije mesto u vladi.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike