Oskrnavljene crkve na KiM: Napadi na srpske svetinje na Zadušnice

06.03.2021

12:25

0

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji obeležavaju Zadušnice

Oskrnavljene crkve na KiM: Napadi na srpske svetinje na Zadušnice
Copyright Crkva u Klokotu, Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Dve srpske crkve oskrnavljene su danas na Zadušnice na Kosovu i Metohiji. Prvo je obijena crkva u Klokotu, a potom i crkva Svete Trojice u Partešu, saopštila je kancelarija za KiM.

Kako se navodi u saopštenju, nepoznati počinioci noćas su opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji obeležavaju Zadušnice, navodi se u saopštenji i dodaje da su vrata na crkvi bila obijena, a fioke otvorene.

-Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije. Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale, ističe kancelarija za KiM.

U saopštenju se podseća da je to već drugi prijavljeni slučaj od jutros u kojem su se na meti vandala našle srpske svetinje na KiM, nakon što je poharana i Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu.

Ukazuje se da se “ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put” i naglašava da najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.

Protekle noći provaljeno je u pravoslavni hram u Šibeniku i pričinjena veća materijalna šteta, objavila je eparhija dalmatinska na svom Fejsbuk profilu.

Kako je navedeno, razvaljena su ulazna vrata i sve ostale brave u crkvi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike